Boek
Nederlands

Ik bestaat uit twee letters

Ik bestaat uit twee letters

In de reeks:
In het jaar voorafgaand aan zijn vijftigste verjaardag hield de schrijver (1967) een dagboek bij waarin hij verslag doet van zijn persoonlijke en publieke leven, met veel aandacht voor literaire ontmoetingen en met controversiële opinies.
Titel
Ik bestaat uit twee letters
Auteur
A.H.J. Dautzenberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2018
717 p. : ill.
ISBN
9789029524117 (paperback)

Besprekingen

Een goed mens met zeer vervelende trekjes

DAGBOEK. 'Een levenslustige stoïcijn', zo noemt A.H.J. Dautzenberg zichzelf in zijn schaamteloze dagboek Ik bestaat uit twee letters. Maar geregeld kampt de Nederlandse provocateur-schrijver met 'herfst in het hoofd'.

Enfant terrible. Het woord wordt tegenwoordig wel erg makkelijk in de mond genomen voor al wie buiten de lijntjes kleurt. Voor een volgetatoeëerde voetballer die steigert over zijn niet-selectie en regelmatig een sigaretje rookt. Voor een pretentieuze kunstenaar die een actualiteitenprogramma op stelten zet met verregaande wartaal. En natuurlijk voor auteurs die van onconventionaliteit hun keurmerk hebben gemaakt, genre Michel Houellebecq en Arnon Grunberg.

Ook Anton HJ Dautzenberg (°1967) werd al meermaals met het label bedacht, al krijgt hij er tegenwoordig flink de stuipen van. De schrijver werkte zich een paar keer ferm in de nesten met stunts als verzonnen interviews (met Lemmy van Motörhead), een gemediatiseerde nierdonatie, een kortstondig lidmaatschap van pedofielenvereniging Martijn ("uit mededogen" en "uit protest") en samenwerking met de van fraude verdachte wetenschapper Diederik Stapel.

Dautzenberg zoekt graag het randje op maar betaalde daa…Lees verder

Publiek dagboek

Op verzoek hield A.H.J. Dautzenberg een jaar lang een dagboek bij. Om het boeiend te houden, neemt hij de relatie met zijn tweelingbroer onder de loep.

Een dagboek is privé. Veel dagboeken zullen vol staan met geheime liefdesverklaringen, uitroeptekens, tirades en teleurstellingen, gevat in kromme zinnen en veel 'en toen en toen'. Er zijn ook dagboekschrijvers die de hoop koesteren dat er op een dag een geïnteresseerd publiek zal zijn. Zij beschrijven hun dagelijkse sores net even wat poëtischer - je weet maar nooit. En dan is er nog een aparte categorie: de schrijver die in opdracht een dagboek bijhoudt, met publicatie als doel, zoals Anton H.J. Dautzenberg (1967) afgelopen jaar deed voor de Privé-domeinreeks van De Arbeiderspers. Hij beschrijft in Ik bestaat uit twee letters het jaar waarin hij 50 wordt.

Het is een vreemde en paradoxale dagboekvorm omdat het essentiële van een dagboek - het absolute privéaspect dat schaamteloze ontboezemingen mogelijk maakt - afwezig is. Dautzenberg schrijft anders omdat hij weet dat het gelezen zal worden. Sterker nog, hij belééft de ding…Lees verder

In het jaar voorafgaand aan zijn vijftigste verjaardag hield de schrijver (1967) een dagboek bij waarin hij verslag doet van zijn persoonlijke en publieke leven. Het verstrijken van de tijd, de onafwendbare dood en de weg erheen vol fysieke en mentale ongemakken vormen een rode draad in dit autobiografisch monument. Veel aandacht gaat uit naar het eigen schrijverschap en naar contacten met andere auteurs. De vele literaire verwijzingen, ontmoetingen en opinies maken dit boek tot een leesfeest voor literatuurminnaars. Dautzenberg schuwt de controverse niet en heeft er geen moeite mee om zwakheden van zichzelf en anderen breed uit te meten. Tegelijk heeft hij de moed om op te komen voor slachtoffers van mediahysterie en hypocriete volkswoede. Dautzenberg is een eersteklas stilist, maar hij kan ook waarnemen, doorzien, durft stelling te nemen en kan zichzelf relativeren (een zeldzame deugd in de Nederlandse letteren). Met dit dagboek in de prestigieuze reeks ‘Privé-domein’ zet Dautzenber…Lees verder

Over A.H.J. Dautzenberg

Antonius Hedwig Jozef (Anton) Dautzenberg (Heerlen, 13 december 1967), meestal A.H.J. Dautzenberg genoemd, is een Nederlandse schrijver.

Literatuur

Dautzenberg publiceerde in 2010 de absurdistische verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten en in 2011 Samaritaan, over de keuze om bij leven een nier ter donatie af te staan aan een onbekende en de reacties daarop. Dautzenberg vertelde in 2014 in het VPRO-programma Nooit Meer Slapen dat hij deze nierdonatie had verzonnen. In 2016 bleek dat Dautzenberg tijdens het VPRO-programma met de waarheid speelde, en wel degelijk een nier heeft afgestaan. Eerder verschenen een aantal titels onder het pseudoniem Troy Titane.

Dautzenbergs werk valt geregeld in de prijzen en is opgenomen in diverse bloemlezingen. Zo werd Samaritaan in 2013 opgenomen in de lijst van de beste 50 boeken van de afgelopen 5 jaar die NRC Handelsblad…Lees verder op Wikipedia

Suggesties