Besprekingen

'Een revolutie is geen voetbalmatch'

Egyptes beroemdste schrijver, Alaa al Aswani, dissecteert in zijn nieuwe roman, De automobielclub van Caïro, de relatie met het Westen en de valkuilen van de macht. 'We achten elkaar ten onrechte collectief schuldig.'

Tandarts en schrijver Alaa al Aswani (58) is een superster in de Arabische wereld. Van zijn al even caleidoscopische als carnavaleske roman Het Yacoubian (2002) werden meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Er volgden twee bundels van verhalen en essays en in 2013 publiceerde al Aswani zijn volgende grote roman, De automobielclub van Caïro, die nu in Nederlandse vertaling is verschenen. Het is een upstairs-downstairsverhaal dat zich afspeelt op het einde van de Britse kolonisatie, eind jaren 40. De nog steeds bestaande automobielclub was in die tijd een louche toevluchtsoord voor rijke buitenlanders en een geheim nest voor de niet bij naam genoemde laatste vorst van Egypte, koning Faroek I. Die dikkerd kon zestig oesters eten en zijn seksuele vraatzucht was een publiek geheim.

De spilfiguur is Alkoe, de Nubisch-Sudanese lijfknecht en vertrouweling van de koning. Jegens buitenlanders is hij erg kruiperig maar het personeel kent …Lees verder

De vader van een gezin in Cairo heeft al zijn geld verloren en gaat als bediende in de Automobielclub werken, die in 1924 is opgericht, naar Engels voorbeeld. De club houdt zich bezig met alles wat met auto’s te maken heeft, zoals het verharden van wegen, maximumsnelheid en vergunningen. Egypte was rond 1940 nog Brits protectoraat. De Egyptenaren werden door de Engelsen als minderwaardig behandeld. Dat overkomt ook de vader. Alaa Al Aswani (Cairo, 1957) weet zijn kritiek op de machthebbers in Egypte zo goed in humor te verpakken dat het leest als een smakelijke roman. Met zijn boek ‘Het Yacoubian’* had hij veel succes, waardoor hij nu een beroemde schrijver in Egypte is. Een roman met veel couleur locale, vol actie, vol drama, en in prachtig Nederlands vertaald.

Over Alaa Al Aswani

CC BY 2.0 - Foto van/door Lilian Wagdy

Alaa Al Aswani (Arabisch: علاء الأسوانى) (Caïro, 26 mei 1957) is een Egyptisch schrijver, tandarts en mede-oprichter van de politieke beweging Kefaya.

Zijn tweede roman, Het Yacoubian, deed veel stof opwaaien in de Arabische wereld, aangezien het boek nogal wat taboes probeert te doorbreken. Het werd in 2006 verfilmd.

Alaa Al Aswani was in januari 2007 te gast bij het Haagse festival Winternachten, waar hij deelnam aan een tweedaagse schrijversconferentie, en tijdens het weekend optrad, samen met de Nederlandse auteur Michiel van Kempen (schrijver van de roman Vluchtwegen) in een programma over de verbeelding van de stad.

Chicago, Al Aswani's nieuwste roman, speelt zich af in de stad waar Al Aswani werd opgeleid tot tandarts en verscheen in het voorjaar van 2008 in Nederlandse vertaling.

Lees verder op Wikipedia