Boek
Nederlands

Het ware leven, of Waarom de jeugd gecorrumpeerd moet worden

Alain Badiou (auteur), Piet Joostens (vertaler)

Het ware leven, of Waarom de jeugd gecorrumpeerd moet worden

Pleidooi voor jongeren om zich aan te zetten tot het ware leven, dat wil zeggen rijk aan gedachten en wars van wat maatschappelijk gangbaar is.
Titel
Het ware leven, of Waarom de jeugd gecorrumpeerd moet worden
Auteur
Alain Badiou
Vertaler
Piet Joostens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La vraie vie : appel à la corruption de la jeunesse
Uitgever
Antwerpen: Polis, 2019
133 p.
ISBN
9789463103800 (paperback)

Besprekingen

Het woord 'ware' is kenmerkend voor het werk van en over de Franse, gezaghebbende filosoof Alain Badiou (1937). Na 'Filosofie van het ware geluk' verschijnt 'Het ware leven'. Het gaat dan om een leven vol rijke gedachten, dat niet baadt in geld, genot en macht. Zo'n leven brengt de auteur in verband met het begrip 'waarheid'. De ondertitel duidt op het feit dat moet worden geprobeerd ervoor te zorgen dat de jeugd geen gebaande wegen inslaat en alleen gehoorzaamt aan wat maatschappelijk gangbaar is. Hierbij gaat Badiou in de eerste van drie teksten uit van de – overigens onjuiste – stellingname dat er geen riten meer bestaan om de volwassenheid te markeren. Vreemd zijn de twee volgende, generaliserende en veelal uit stereotypen bestaande teksten voor respectievelijk jongens en meisjes. Teksten die zijn gebaseerd op lezingen voor voornamelijk jongeren. Dit is ook vreemd, omdat Badiou zich tegen traditionele dualiteiten keert. Hoewel qua toon begrijpelijker dan ander werk van de filosoof…Lees verder

Over Alain Badiou

CC BY 2.0 - Foto van/door pixelsniper

Alain Badiou (Rabat, 17 januari 1937) is een Franse filosoof.

Biografie

Alain Badiou is geboren in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Hij studeerde wiskunde aan de École normale supérieure in Parijs en volgde ook college op de Sorbonne. Momenteel is hij hoogleraar filosofie aan dezelfde École normale supérieure en aan de European Graduate School in Saas-Fee, Zwitserland.

Al vanaf de jaren 60 is hij politiek actief bij linkse politieke partijen. Hij hield zich onder andere bezig met de dekolonisatie van Algerije en formuleerde een postmarxistische maatschappijkritiek. In 2009, had zijn essay l'hypothèse communiste tot drie internationale conferenties geleid onder de titel On the Idea of Communism, waarbij de relevantie van communisme vandaag en in de toekomst werd bediscussieerd, georganiseerd door onder andere Slavoj Zizek. Een bekende leerling van hem is Quentin Meillassoux.

Badiou ontwikkelde zich in F…Lees verder op Wikipedia