Boek
Nederlands

Het woord jood

Alain Badiou (auteur)
+1
Het woord jood
×
Het woord jood Het woord jood

Het woord jood

Filosofisch pleidooi vanuit een universalistische visie om het onderscheid tussen joden en andere mensen te elimineren.
Onderwerp
Jodendom
Extra onderwerp
Badiou, Alain
Titel
Het woord jood
Auteur
Alain Badiou
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Circonstances 3 : portées du mot 'juif'
Uitgever
Kampen: Ten Have, 2008
123 p.
ISBN
9789025957858

Besprekingen

De cultstatus die de Franse filosoof Alain Badiou geniet, blijkt eens te meer uit de publicatie van deze gemakzuchtige bundeling van uittreksels uit zijn eerder gepubliceerde boeken L'éthique. Essay sur la conscience du mal en Saint Paul. La fondation de l'universalisme. Beide werken zijn in het Nederlands verkrijgbaar en samen vormen ze een ideaal opstapje naar de filosofie van Badiou.

Badiou werd in eigen land beschuldigd van antisemitisme vanwege zijn felle kritiek op de staat Israël en het Israëlische optreden in de Palestijnse gebieden. Nochtans lijkt hij een veeleer geïdealiseerd beeld te hebben van het judaïsme, hij associeert het in elk geval met zijn eigen communistische, egalitaire, universalistische opvattingen. Dat antizionisme door sommigen gelijkgesteld wordt aan antisemitisme is spijtig, aangezien het elk ernstig debat over de Palestijnse kwestie hypothekeert. En antizionist is Badiou zonder meer: hij noemt Israël een "koloniale staat" die geen gepr…Lees verder
Badiou heeft een geheel eigen kijk op het woord 'jood'. Hij wil het woord 'universeel' maken. Hiermee bedoelt hij dat hij van een speciale en wijd verbreide manier van kijken door mensen naar de staat Israël, het joodse volk en het jodendom als godsdienst af wil. Hij wil deze begrippen beschouwen als in niets afwijkend van andere staten, volkeren en godsdiensten. Tevens geeft hij de Endlösung een unieke positie. Vergelijkingen van politici met Hitler en van moordpartijen met de Holocaust wijst hij bijvoorbeeld af. Elke associatie met het begrip 'offer' is voor hem taboe, ook het woord Shoah dus. Hoe belangwekkend zijn mening ook is, het boek heeft als nadeel dat Badiou zijn ideeën niet in een samenhangend betoog, maar in losse fragmenten publiceert. Daarbij is zijn werk uiterst moeilijk leesbaar als gevolg van het in hoge mate abstract filosofische taalgebruik. Zijn vriendin Cécile Winter brengt het er in het laatste artikel beter af qua leesbaarheid. Haar historische benadering biedt…Lees verder

Over Alain Badiou

CC BY 2.0 - Foto van/door pixelsniper

Alain Badiou (Rabat, 17 januari 1937) is een Franse filosoof.

Biografie

Alain Badiou is geboren in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Hij studeerde wiskunde aan de École normale supérieure in Parijs en volgde ook college op de Sorbonne. Momenteel is hij hoogleraar filosofie aan dezelfde École normale supérieure en aan de European Graduate School in Saas-Fee, Zwitserland.

Al vanaf de jaren 60 is hij politiek actief bij linkse politieke partijen. Hij hield zich onder andere bezig met de dekolonisatie van Algerije en formuleerde een postmarxistische maatschappijkritiek. In 2009, had zijn essay l'hypothèse communiste tot drie internationale conferenties geleid onder de titel On the Idea of Communism, waarbij de relevantie van communisme vandaag en in de toekomst werd bediscussieerd, georganiseerd door onder andere Slavoj Zizek. Een bekende leerling van hem is Quentin Meillassoux.

Badiou ontwikkelde zich in F…Lees verder op Wikipedia