Boek
Nederlands

De zwembadbibliotheek

Een jonge homoseksuele aristocraat schrijft de memoires van een 83-jarige homoseksuele lord met wie hij bevriend was geraakt.
Onderwerp
Homoseksualiteit
Titel
De zwembadbibliotheek
Auteur
Alan Hollinghurst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The swimming-pool library
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2006 | Andere uitgaves
395 p.
ISBN
90-446-0637-9

Besprekingen

William Beckwith, een jonge homoseksueel van goede komaf, leidt een redelijk onbezorgd leven vol wisselende contacten, korte affaires, bezoeken aan porno-bioscopen e.d. In een urinoir redt hij het leven van een oude homo, Lord Charles Nantwich. Deze verzoekt hem zijn biografie te schrijven op basis van zijn dagboeken. Beckwith raakt gefascineerd door de ontboezemingen van de oude baas, die een prachtig beeld geven van de Britse homo-subcultuur in de 20e eeuw. Dan blijkt dat Beckwiths grootvader degene was die als openbare aanklager Nantwich geruïneerd heeft vanwege diens seksuele geaardheid. Beckwith staakt gedesillusioneerd het project. In het boek, hoewel spelend in 1983, wordt in feite een verdwenen wereld beschreven: de vrolijke, rommelige homo-wereld van voor aids. Een openhartig en stilistisch gaaf boek, debuutroman van de adjunct-hoofdredacteur van TLS. Seksueel overigens zeer expliciet. Kleine druk.

Over Alan Hollinghurst

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Alan Hollinghurst (Stroud (Gloucestershire), 26 mei 1954) is een Brits schrijver. Voor zijn boek The Line of Beauty won hij in 2004 de Booker Prize.

Hollinghurst studeerde Engelse literatuur aan het Magdalen College te Oxford. In 1981 ging hij lesgeven aan de Universiteit van Londen. Tevens werd hij een fellow van Somerville College, Oxford. Van 1982 tot 1995 was hij adjunct-hoofdredacteur van het The Times Literary Supplement.

Werken

Poëzie

  • Isherwood is at Santa Monica, Oxford: Sycamore Press 1975
  • Confidential Chats with Boys, Oxford: Sycamore Press 1982 (gebaseerd op het boek "Confidential Chats With Boys" van William Lee Howard, MD., 1911, Sydney, Australië)

Romans