Boek
Frans

L'art français de la guerre : roman

Alexis Jenni (auteur)

L'art français de la guerre : roman

Alexis Jenni (auteur)
In de reeks:
Nrf
Genre:
Een werkloze en ontgoochelde jongeman sluit vriendschap met een afgezwaaide militair die amateurschilder geworden is.
Titel
L'art français de la guerre : roman
Auteur
Alexis Jenni
Taal
Frans
Editie
1
Uitgever
[Paris]: Gallimard, 2011
633 p.
ISBN
9782070134588 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De Prix Goncourt 2011 was voor de debutant Alexis Jenni. Zijn vuistdikke roman (er zou een studie moeten komen over de hedendaagse populariteit van de obesitas-roman) omvat de herinneringen van oorlogsveteraan en schilder Victorien Salagnon, actief in het Verzet, Indochina en Algerije, voorafgegaan en onderbroken door een hedendaagse verteller die commentaar geeft en veel met zichzelf bezig is. De totaalroman, met historische beschouwingen en polemische uithalen, laat zich lezen als een terugblik op het Franse koloniale verleden, waarvan de bedenkelijkheid overigens niet expliciet benadrukt wordt. De van uitgeverszijde reeds sterk bekorte roman is nog steeds te wijdlopig en de beschreven oorlogshandelingen zijn weliswaar goed gedocumenteerd maar toch uit de tweede hand. Beter zijn de humeurige observaties van de commentator als stadsbewoner in zijn eenzame strijd tegen verveling en alledaagse terreur. Wellicht is er aan de schrijver een goed columnist verloren gegaan. Normale druk.

Over Alexis Jenni

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Indif

Alexis Jenni, geboren in 1963 in Lyon, is een Franse schrijver. Hij ontving de Prix Goncourt in 2011 voor zijn eerste roman, L'Art français de la guerre (In tijden van oorlog).

Biografie

Alexis Jenni groeide op in Belley, een dorp in het départment l’Ain. Zijn ouders stuurden hem naar het Lycée public in Bugey. Daarna studeerde hij biologie. In 1989 behaalde hij het diploma “Agrégation de l’enseignement” een academische graad die toegang geeft tot het leraarschap. Hij is leraar biologie en aardwetenschappen aan het Lycée Saint-Marc in Lyon.

Prix Goncourt

In 2011 ontving Alexis Jenni de Prix Goncourt voor zijn roman L'Art français de la guerre. De Nederlandse vertaling In tijden van oorlog verscheen in 2012. In een interview met France Inter vertelde Jenni dat hij vijf jaar bezig is geweest met het schrijven van L'Art français de la guerre. Het boek werd…Lees verder op Wikipedia