Boek
Nederlands

Niet schrikken mama

Alma Mathijsen (auteur), Marita Mathijsen (auteur)

Niet schrikken mama

Alma Mathijsen (auteur), Marita Mathijsen (auteur)
In het Essay voor de Maand van de Geschiedenis 2019 (thema Zij/Hij) schrijven moeder Marita Mathijsen en dochter Alma Mathijsen elkaar persoonlijke brieven over de verhoudingen tussen de seksen.
Onderwerp
Sekseverschillen
Titel
Niet schrikken mama
Auteur
Alma Mathijsen 1984- Marita Mathijsen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: CPNB, 2019
63 p.
ISBN
9789059654969 (paperback)

Besprekingen

In oktober 2019 vindt de Maand van de Geschiedenis plaats, een gebeuren dat door middel van speciale publicaties en activiteiten aandacht vraagt voor het verleden. Was het thema vorig jaar 'Opstand', ditmaal is het thema 'Zij/Hij'. De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. Hoe zijn de genderverschillen historisch gevormd? Honderd jaar nadat de vrouwen actief kiesrecht verkregen, gaan wij op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen. Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere. Van heksenvervolgingen tot de moedermavo en van Jacoba van Beieren tot Saartjie Baartman. Het essay – dat dit jaar geschreven wordt door Alma en Marita Mathijsen – zal uiteraard aansluiten bij dat thema. In deze briefwisseling tussen dochter en moeder onderzoeken zij de verhoudingen tussen de seksen in de geschiedenis en in het heden. Voor een breed publiek.

Over Alma Mathijsen

CC BY 3.0 - Foto van/door DWDD

Alma Rosa Jeannetta Mathijsen (Amsterdam, 16 oktober 1984) is een Nederlandse schrijfster.

Mathijsen, dochter van Marita Verkooijen en Hub Mathijsen, studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie. Daarvoor schreef ze columns in het online jongerenmagazine Spunk. In Het Parool schreef ze iedere week met Fanny van de Reijt in de zaterdagbijlage. Sinds 2008 schrijft ze voor nrc.next en NRC Handelsblad.

In maart 2006 verscheen bij Prometheus haar verhalenbundel Binnen spelen, waarin ze seks heeft met dertien publieke figuren. Haar eerste roman, Alles is Carmen, verscheen in september 2011 bij De Bezige Bij. Haar tweede roman, De grote goede dingen over het leven van haar vader, verscheen in 2014. De roman Vergeet de meisjes verscheen in 2017 en werd genomineerd voor de BNG BANK Literatuurprijs en verkozen tot de Best Verzorgde Boeken 2017. Samen met haar moeder Marita Mathijsen schreef ze het essay voor de …Lees verder op Wikipedia