Boek
Nederlands

Te groot om ons voor te stellen : de klimaatcrisis en onze verbeelding

Amitav Ghosh (auteur)
+1
Te groot om ons voor te stellen : de klimaatcrisis en onze verbeelding
×
Te groot om ons voor te stellen : de klimaatcrisis en onze verbeelding Te groot om ons voor te stellen : de klimaatcrisis en onze verbeelding

Te groot om ons voor te stellen : de klimaatcrisis en onze verbeelding

Kritisch essay over de klimaatcrisis als een crisis van de verbeelding, met focus op het onvermogen van kunst en literatuur, geschiedschrijving en politiek om de schaal en het geweld van klimaatverandering te vatten.
Titel
Te groot om ons voor te stellen : de klimaatcrisis en onze verbeelding
Auteur
Amitav Ghosh
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The great derangement : climate change and the unthinkable
Uitgever
Berchem: EPO, 2022
270 p.
ISBN
9789462673953 (paperback)

Besprekingen

Een kritisch essay van Amitav Ghosh over het onvermogen van kunst en literatuur maar ook van geschiedschrijving en politiek om de schaal en het geweld van de klimaatverandering te vatten. Science fiction en non-fictie te over wat betreft klimaatverandering en haar apocalyptische vooruitzichten, maar, vraagt Amitav Ghosh zich af: waar zijn de Guernica, Apocalypse Now of ‘Oorlog en vrede’ voor het klimaat? In zijn essay beschrijft hij de klimaatcrisis als een crisis van de cultuur en van de verbeelding, en doet een oproep om de meest urgente taak van onze tijd onder ogen te zien.’Te groot om ons voor te stellen’ is in een scherpzinnige en overtuigende stijl geschreven. Geschikt voor een geoefend lezerspubliek. Met een voorwoord van Dirk Holemans, coördinator van Belgische denktank Oikos. Amitav Ghosh (1956) debuteerde in 1986 met 'The Circle of Reason'. Ondertussen is hij een van de toonaangevendste schrijvers in India. Zijn werk verschijnt in meer dan dertig talen.

Over Amitav Ghosh

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door David Shankbone

Amitav Ghosh (Calcutta, 1956) is een Indiaas schrijver die schrijft in het Engels. Hij studeerde aan de Universiteit van Delhi en de Universiteit van Oxford.

Een eerste kennismaking met Amitav Ghosh' werk roept bij zowat alle lezers herinneringen op aan Salman Rushdie. Dat ze beiden Indiër zijn, dat ze beiden in het Engels schrijven en dat ze beiden een verhalenwereld hanteren waarin de Indische en bij uitbreiding Aziatische cultuur een belangrijke rol speelt maken die associatie evident. Maar Ghosh is geen epigoon van Rushdie. Hij heeft een eigen stem en stijl, een eigen visie en filosofie.

In 1986 verschijnt zijn eerste boek: The Circle of Reason (vertaald als Bengaals vuur of de macht van de rede, 1989 bij Het Wereldvenster). Daarin onderzoekt hij de "verenigbaarheid" van het westers rationalisme en het Indisch traditionalisme - of, als dat laatste te geringschattend klinkt, het culturele substraat van India. Meteen een groots boek rond de them…Lees verder op Wikipedia