Boek
Nederlands

Beste fanatici : drie essays

Amos Oz (auteur), Sylvie Hoyinck (vertaler)
Drie essays door de bekende Israëlische auteur over de karakterstructuur van een fanaticus, over de diversiteit van het jodendom en de grote betekenis van het geschreven woord en over de noodzaak van een tweestatenoplossing (Israël en Palestina als afzonderlijke staten).
Titel
Beste fanatici : drie essays
Auteur
Amos Oz
Vertaler
Sylvie Hoyinck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Sjalom lakanaïem
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
142 p.
Aantekening
Het eerste van de drie essays verscheen eerder als aparte publicatie: Hoe genees je een fanaticus. Het essay is bewerkt, uitgebreid en geactualiseerd voor deze bundel.
ISBN
9789023472605 (hardback)

Besprekingen

De Israëlische auteur Amos Oz is niet alleen bekend om zijn romans maar ook om zijn politieke geschriften, waarin hij een helder standpunt inneemt in de complexe Midden-Oostenproblematiek. Zijn teksten vallen op door een meeslepende schrijfstijl en gevoel voor humor. Dit boek is een bundeling van lezingen die Oz tussen 2002 en 2015 aan de universiteit van Tübingen in Duitsland en op verschillende plaatsen in Israël heeft gehouden. De colleges en lezingen werden herwerkt tot drie essays: 'Beste fanatici', 'Lichten, niet een licht' en 'Dromen die Israël maar beter snel op kan geven'. In het eerste essay houdt Oz zich bezig met de karakterstructuur van een fanaticus. Hierover publiceerde hij eerder 'Hoe genees je een fanaticus' (2006)*. In het tweede essay gaat hij in op de diversiteit van het jodendom en de grote betekenis van het geschreven woord. Het derde essay is een pleidooi voor de tweestatenoplossing (Israël en Palestina als afzonderlijke staten), des te actueler nu deze optie st…Lees verder

Over Amos Oz

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Amos Oz, geboren als Amos Klausner, (Jeruzalem, 4 mei 1939 – Tel Aviv, 28 december 2018) was een Israëlisch schrijver, journalist, essayist en intellectueel.

Biografie

Amos Oz werd in 1939 als Amos Klausner geboren in Jeruzalem en woonde als enig kind met zijn literair geïnteresseerde, meertalige ouders in een kleine woning in Kerem Avraham, een joodse wijk buiten de oude stad. Zijn ouders waren in de jaren '30 naar het Britse Mandaatgebied Palestina geëmigreerd vanuit Litouwen en het huidige Oekraïne en ontkwamen zo aan de holocaust.

Op zijn veertiende, twee jaar na de zelfmoord van zijn zwaar depressieve moeder, verliet de jonge Klausner het ouderlijk huis en vestigde zich in de sinds 1905 bestaande kibboets Hulda in het midden van Israël. Alhoewel zijn ouders rechtse, niet-religieuze Zionisten waren en een broer van zijn grootvader zelfs presidentskandidaat was tegen de socialist Chaim Weizm…Lees verder op Wikipedia