Boek
Nederlands

De derde toestand

Amos Oz (auteur)

De derde toestand

Amos Oz (auteur)
Een 54-jarige Israe͏̈lie͏̈r zit gevangen in dagdromen en politieke idealisme maar slaagt er niet in zijn eigen leven op orde te houden.
Extra onderwerp
POL, PSY, Romans, Israël ; [ romans ]
Titel
De derde toestand
Auteur
Amos Oz
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Hamatsav hasjlisji
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 1993
333 p.
ISBN
90-290-2829-7

Besprekingen

De hoofdpersoon van deze roman, Fima, een 54-jarige man, kinderloos gescheiden, kalend, gezet, hinderlijk vergeetachtige en irritant betweterig, was ooit een briljant student. Nu is hij part-time receptionist in een vrouwenkliniek en verdoet verder zijn tijd met kranten lezen en mensen lastig vallen met vurige politieke tirades. Hij is absoluut niet in staat om vorm te geven aan zijn leven of zelfs maar zijn huis en zichzelf schoon te houden. Toch heeft hij vrienden die om hem geven en bezorgd zijn. In de politieke tirades zijn de opvattingen herkenbaar zoals schrijver deze al jaren verwoordt als spreekbuis van de Israëlische Vredesbeweging. Een beschouwende roman met naast een tekening van de Israëlische depressie een minutieuze karakterschildering, in een niet eenvoudige, beeldende woordkeus en met liefde en ironie geschreven. Hoogtepunt in het prozawerk van de schrijver, die in 1992 de 'Friedenspreis des deutschen Buchhandels' ontving. Paperback; kleine druk, volle bladspiegel.

Over Amos Oz

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Amos Oz, geboren als Amos Klausner, (Jeruzalem, 4 mei 1939 – Tel Aviv, 28 december 2018) was een Israëlisch schrijver, journalist, essayist en intellectueel.

Biografie

Amos Oz werd in 1939 als Amos Klausner geboren in Jeruzalem en woonde als enig kind met zijn literair geïnteresseerde, meertalige ouders in een kleine woning in Kerem Avraham, een joodse wijk buiten de oude stad. Zijn ouders waren in de jaren '30 naar het Britse Mandaatgebied Palestina geëmigreerd vanuit Litouwen en het huidige Oekraïne en ontkwamen zo aan de holocaust.

Op zijn veertiende, twee jaar na de zelfmoord van zijn zwaar depressieve moeder, verliet de jonge Klausner het ouderlijk huis en vestigde zich in de sinds 1905 bestaande kibboets Hulda in het midden van Israël. Alhoewel zijn ouders rechtse, niet-religieuze Zionisten waren en een broer van zijn grootvader zelfs presidentskandidaat was tegen de socialist Chaim Weizm…Lees verder op Wikipedia