Boek
Nederlands

Hoe genees je een fanaticus

Amos Oz (auteur), Ahmed Aboutaleb (inleider), Patty Adelaar (vertaler)
Voordrachten van de Israe͏̈lische schrijver (1939) over de Palestijnse kwestie en over religieuze fanatici.
Titel
Hoe genees je een fanaticus
Auteur
Amos Oz
Inleider
Ahmed Aboutaleb
Vertaler
Patty Adelaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Help us to divorce : Israel and Palestine : between right and right
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
63 p.
ISBN
9789023498797 (hardback)

Besprekingen

Deze kleine bundel bevat twee in 2002 uitgesproken redes van de Israëlische schrijver en essayist Amos Oz (1939). In de tweede benadert Oz het Palestijns-Israëlische conflict op zakelijke wijze. Beide volken ziet hij als slachtoffer van de geschiedenis. Het land waarin ze wonen, moet onder beide partijen verdeeld worden. Dat is de even simpele als moeilijk te realiseren oplossing. In zijn essay 'Hoe genees ik een fanaticus' dat daaraan voorafgaat, verwijt Oz religieuze fanatici een gebrek aan humor en zelfreflectie. Ook probeert hij een recept voor genezing te geven. Beide essays zijn nuchtere en zinvolle observaties in een tijd waarin heldere geesten dun gezaaid lijken te zijn. Aan deze herdruk is een voorwoord toegevoegd van Ahmed Aboutaleb. Gebonden uitgave in pocketformaat; normale druk.

Over Amos Oz

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Amos Oz, geboren als Amos Klausner, (Jeruzalem, 4 mei 1939 – Tel Aviv, 28 december 2018) was een Israëlisch schrijver, journalist, essayist en intellectueel.

Biografie

Amos Oz werd in 1939 als Amos Klausner geboren in Jeruzalem en woonde als enig kind met zijn literair geïnteresseerde, meertalige ouders in een kleine woning in Kerem Avraham, een joodse wijk buiten de oude stad. Zijn ouders waren in de jaren '30 naar het Britse Mandaatgebied Palestina geëmigreerd vanuit Litouwen en het huidige Oekraïne en ontkwamen zo aan de holocaust.

Op zijn veertiende, twee jaar na de zelfmoord van zijn zwaar depressieve moeder, verliet de jonge Klausner het ouderlijk huis en vestigde zich in de sinds 1905 bestaande kibboets Hulda in het midden van Israël. Alhoewel zijn ouders rechtse, niet-religieuze Zionisten waren en een broer van zijn grootvader zelfs presidentskandidaat was tegen de socialist Chaim Weizm…Lees verder op Wikipedia