Boek
Nederlands

Soumchi : een vertelling van liefde en avontuur

Amos Oz (auteur)

Soumchi : een vertelling van liefde en avontuur

Amos Oz (auteur)
Als een elfjarig jongetje in Jeruzalem tijdens de Britse bezetting een fiets krijgt, leidt dit tot vreemde verwikkelingen.
Titel
Soumchi : een vertelling van liefde en avontuur
Auteur
Amos Oz
Taal
Nederlands
Uitgever
Kampen: De Groot-Goudriaan, 1999
92 p.
Aantekening
Oorpr. Hebreeuwse titel : Sumkhi
ISBN
90-6140-700-1

Besprekingen

Een verrukkelijke novelle, of zoals de ondertitel luidt: 'een vertelling van liefde en avontuur'. In het verhaal is een 11-jarige jongen uit Jeruzalem (zijn klasgenootjes noemen hem Soumchi) aan het woord over zijn prille liefde voor Esthie, een meisje uit zijn klas, een liefde die zijn geheim is, zij het dat al zijn vriendjes het weten. Wat Soumchi vooral leert, is de veranderlijkheid der dingen. Vandaag heeft hij van zijn oom een heuse fiets gekregen. Daar gaat hij mee naar zijn vriend Aldo om met hem te bespreken hoe ze bij de Zambezi in het mythische land van Obangi-Shari kunnen geraken. Obangi-Shari is Soumchi's droomland, waar de tijd stil kan staan. Bij Aldo ruilt hij zijn fiets voor een speelgoedtrein, die hem ook de mogelijkheid biedt naar Obangi-Shari te reizen. Op weg naar huis dwingt de bullebak van de school hem die trein af te geven voor een hond. Soumchi droomt al van een tocht naar Obangi-Shari met zijn wolfshond, maar die gaat ervandoor. Als Soumchi dan te laat thuisk…Lees verder
In een met warmte, levenswijsheid, en inlevingsvermogen geschreven kort verhaal, schetst de bekende Israëlische schrijver (1939) een dag uit het leven van de elfjarige Soumchi, een dromerig, fantasierijk en hevig verliefd ventje. De gift van een fiets leidt tot vreemde verwikkelingen die Soumchi voeren naar de slaapkamer van het meisje van wie hij houdt. Zij houdt daarna ook van hem. Slechts een zomer lang, want alles verandert. Het verhaal speelt rond 1948. Ouderen zullen een glimlach niet kunnen onderdrukken bij het lezen van dit kleine boekje. Een al in 1979 geschreven juweeltje, vol mooie zinnen. Te lezen naast 'Panter in de Kelder' *, ook over een pre-puber in Jeruzalem tijdens de Britse bezetting. Ruime druk.

Over Amos Oz

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Amos Oz, geboren als Amos Klausner, (Jeruzalem, 4 mei 1939 – Tel Aviv, 28 december 2018) was een Israëlisch schrijver, journalist, essayist en intellectueel.

Biografie

Amos Oz werd in 1939 als Amos Klausner geboren in Jeruzalem en woonde als enig kind met zijn literair geïnteresseerde, meertalige ouders in een kleine woning in Kerem Avraham, een joodse wijk buiten de oude stad. Zijn ouders waren in de jaren '30 naar het Britse Mandaatgebied Palestina geëmigreerd vanuit Litouwen en het huidige Oekraïne en ontkwamen zo aan de holocaust.

Op zijn veertiende, twee jaar na de zelfmoord van zijn zwaar depressieve moeder, verliet de jonge Klausner het ouderlijk huis en vestigde zich in de sinds 1905 bestaande kibboets Hulda in het midden van Israël. Alhoewel zijn ouders rechtse, niet-religieuze Zionisten waren en een broer van zijn grootvader zelfs presidentskandidaat was tegen de socialist Chaim Weizm…Lees verder op Wikipedia