Boek
Nederlands

4 vriendinnen, 1 spijkerbroek

Ann Brashares (auteur)
+1
4 vriendinnen, 1 spijkerbroek
×
4 vriendinnen, 1 spijkerbroek 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek

4 vriendinnen, 1 spijkerbroek

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Vier gezworen Amerikaanse vrienden brengen voor het eerst de zomervakantie zonder elkaar door; daarom sturen ze een spijkerbroek aan elkaar door die getuige is van al hun avonturen. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Vakantie, Vriendschap
Extra onderwerp
Top 50 Chicklit.nl
Titel
4 vriendinnen, 1 spijkerbroek
Auteur
Ann Brashares
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The sisterhood of the traveling pants
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2009
254 p.
Aantekening
Verfilmd als The sisterhood of the traveling pants
ISBN
9789026119903

Besprekingen

De oorspronkelijke titel The Sisterhood of the Traveling Pants geeft duidelijker een belangrijk gegeven van het verhaal weer. Vier hartsvriendinnen van vijftien zullen voor het eerst in hun leven een zomervakantie zonder elkaar doorbrengen. Een tweedehands spijkerbroek die, wonderlijk genoeg, bij iedereen als gegoten zit, wordt het bindmiddel en het symbool van hun gestichte Zusterorde. Hij zal telkens van de ene naar de andere gestuurd worden om getuige te zijn en teken van de belofte dat ze er altijd voor elkaar zullen zijn.

Vier verschillende personages, vier bestemmingen: Lena bezoekt haar grootouders in Griekenland, Bridget volgt een voetbalkamp in Mexico, Carmen reist naar haar vader om met hem de vakantie door te brengen en Tibby blijft thuis met een hondenbaantje in de supermarkt.

Het idee van die reizende broek mag origineel zijn en de keuze om elk hoofdstukje met een passend citaat van een bekend of onbekend persoon te beginnen heeft ook wel iets, maar …Lees verder
Meisjesroman waarin vier gezworen vriendinnen voor het eerst zonder elkaar de zomervakantie doorbrengen. Een spijkerbroek, die ze aan elkaar doorzenden, zal hen en hun belevenissen vergezellen en hen moed geven. Deze broek staat voor liefde. De situaties waarin de vier verschillende personages verzeild raken, betekenen vooral een confrontatie met henzelf. Wie ben ik? Ondanks Amerikaanse sfeer, namen en uitdrukkingen is de tienerproblematiek herkenbaar. Gevoelens en emoties zijn goed uitgewerkt. Korte ongenummerde hoofdstukjes, elk beginnend met een pagina waarop over een spijkerbroek een groot gedrukte spreuk staat. Vlot, breedsprakig taalgebruik met veel levendige dialoog. Her en der staan (quasi-)geschreven briefjes naar elkaar. Paperbackuitgave met op de moderne, appelgroene omslag een glanzende blauwe spijkerbroek. Een boek om lekker in weg te glijden voor meiden vanaf ca. 13 jaar.

Over Ann Brashares

CC BY 2.5 - Foto van/door David Shankbone

Ann Brashares (Alexandria (Virginia), 30 juli 1967) is een Amerikaanse schrijfster uit Brooklyn. Ze studeerde filosofie aan het Barnard College te New York. Tijdens haar studie was ze redacteur bij een kinderboeken-uitgeverij, maar na haar eerste boek werd ze fulltime schrijfster. In 2001 maakte ze haar debuut met het jeugdboek The Sisterhood of the Traveling Pants, dat in 2002 in het Nederlands vertaald is als 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek. Het boek is in meer dan 15 landen vertaald en Warner Bros kocht de filmrechten. In 2005 kwam the film The Sisterhood of the Traveling Pants uit en in 2008 het vervolg daarop, The Sisterhood of the Traveling Pants 2, dat gebaseerd is op het vierde boek uit de serie, Forever in Blue: The Fourth Summer of the Sisterhood.

Bibliografie

  • Linus Torvalds, Software Rebel (2001)
  • Steve Jobs Thinks Different (2001)
  • Sisterhood of the Traveling Pan…Lees verder op Wikipedia