Boek
Nederlands

4 vriendinnen voor altijd

Ann Brashares (auteur)
+1
4 vriendinnen voor altijd
×
4 vriendinnen voor altijd 4 vriendinnen voor altijd

4 vriendinnen voor altijd

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Als de vier gezworen vriendinnen allemaal een andere zomercursus doen, krijgen ze met van alles te maken, vooral liefdesperikelen. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Vakantie, Vriendschap
Extra onderwerp
humor
Titel
4 vriendinnen voor altijd
Auteur
Ann Brashares
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Forever in blue, the fourth summer of the sisterhood
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2009
348 p.
Aantekening
Verfilmd als The sisterhood of the traveling pants 2
ISBN
9789026126239

Besprekingen

4 vriendinnen voor altijd werd voor deze uitgave in een nieuw jasje gestoken n.a.v. de verfilming ervan. De roman is het vierde en laatste deel van een tienerreeks rond het wel en wee van de hartsvriendinnen Bridget, Carmen, Lena en Tibby. In elk boek uit de reeks beschrijft Ann Brashares één zomer uit hun leven. In dit deel hebben de 'Septembers,' zoals ze in het boek vaak worden genoemd, elkaar het voorbije jaar weinig gezien, en hebben ze heel wat moeilijkheden ondervonden in hun eerste jaar hoger onderwijs.
Op de achterflap staat te lezen dat "Ann Brashares wereldberoemd werd met haar populaire meidenboekenserie". De combinatie 'populair' en 'meidenboeken' kan doen vermoeden dat dit een oppervlakkig boekje is, maar dat is gelukkig niet het geval. Voor Brashares geen standaardcocktail van looks, seks, drama en wie met wie gaat. Niet dat de stempel 'meidenboek' misplaatst is, maar de inhoud rijst toch wel boven de platitudes en clichés van het genre uit.
De personages z…Lees verder
De vier gezworen Amerikaanse vriendinnen, bekend uit drie eerdere delen van '4 vriendinnen, 1 spijkerbroek'*, zijn inmiddels een jaar of 18 en volgen deze zomer verschillende cursussen waarbij ze geconfronteerd worden met zichzelf en vooral met hun liefdesperikelen. Behalve via telefoongesprekken en e-mails leven ze met elkaar mee door de magische spijkerbroek die ze elkaar toesturen, maar die aan het eind van het boek spoorloos is. Gelukkig zijn ze intussen zo volwassen dat ze het zonder de broek kunnen stellen. Voor lezers die de eerdere delen niet kennen, is het moeilijk om de vier meiden uit elkaar te houden, temeer omdat het boek uit een hele reeks korte fragmenten bestaat waarin het vertelperspectief steeds wisselt. De belevenissen worden breedvoerig beschreven, maar het vlotte taalgebruik met snelle dialogen, zorgen desalniettemin voor vaart. Ieder hoofdstuk begint met een wijze spreuk, afgedrukt over de afbeelding van de spijkerbroek. Hoewel sommige emoties nogal onwaarschijnl…Lees verder

Over Ann Brashares

CC BY 2.5 - Foto van/door David Shankbone

Ann Brashares (Alexandria (Virginia), 30 juli 1967) is een Amerikaanse schrijfster uit Brooklyn. Ze studeerde filosofie aan het Barnard College te New York. Tijdens haar studie was ze redacteur bij een kinderboeken-uitgeverij, maar na haar eerste boek werd ze fulltime schrijfster. In 2001 maakte ze haar debuut met het jeugdboek The Sisterhood of the Traveling Pants, dat in 2002 in het Nederlands vertaald is als 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek. Het boek is in meer dan 15 landen vertaald en Warner Bros kocht de filmrechten. In 2005 kwam the film The Sisterhood of the Traveling Pants uit en in 2008 het vervolg daarop, The Sisterhood of the Traveling Pants 2, dat gebaseerd is op het vierde boek uit de serie, Forever in Blue: The Fourth Summer of the Sisterhood.

Bibliografie

  • Linus Torvalds, Software Rebel (2001)
  • Steve Jobs Thinks Different (2001)
  • Sisterhood of the Traveling Pan…Lees verder op Wikipedia