Boek
Nederlands

Beminde ongelovigen : atheïstisch sermoen

Anne Provoost (auteur)
+1
Beminde ongelovigen : atheïstisch sermoen
×
Beminde ongelovigen : atheïstisch sermoen Beminde ongelovigen : atheïstisch sermoen

Beminde ongelovigen : atheïstisch sermoen

In de reeks:
Genre:

Besprekingen

Atheïsten vertonen vaak weinig passie voor hun eigen levensbeschouwing. Ze ontwijken discussie, hun argumentatie mist diepgang en slagkracht. Dat kan niet langer in deze tijd waarin ongeloof opnieuw ter discussie staat. Aldus de veel gelauwerde en succesvolle romanschrijfster Anne Provoost (1964). In dit boekje, dat verscheen in de Pamfletreeks van uitgeverij Querido, roept Provoost atheïsten op tot een actief, slagvaardig en positief geformuleerd atheïsme. Europeanen moeten niet Angelsaksische atheïsten als Richard Dawkins en Sam Harris napraten. Zij ageren vooral tegen het bestaan van een god. Provoost pleit voor een formulering van ‘de blijde boodschap van de atheïsten’, die gelovigen ervan kan overtuigen dat goddelozen niet per se slecht, amoreel of leeg zijn. In de vorm van een sermoen biedt ze een actieplan. “We moeten aan het werk, beminde ongelovigen,” schrijft ze. Na de scherpzinnige analyses van gemakzuchtige ongelovigen en van beeldvorming van goddelozen door gelovigen kan …Lees verder

Over Anne Provoost

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Anne Provoost (Poperinge, 26 juli 1964) is een Vlaams schrijfster van romans, kinder- en jeugdliteratuur en essayiste. Ze is lid van PEN en van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Ze woont met haar man Manu Claeys en drie kinderen in Antwerpen, district Borgerhout.

Anne Provoost schrijft romans voor jeugd en volwassenen over situaties van wrijving en wendbaarheid. Haar ik-vertellers bevinden zich dikwijls op de grens tussen jeugd en volwassenheid, maar de vragen die zij stelt, gelden voor elke mens onafhankelijk van zijn leeftijd: wat zijn de keuzes die personages moeten maken, hoe ver reikt zijn vrijheid, wanneer en waarom belemmert hij de anderen, etc.

Haar boeken kregen talrijke prijzen en werden vertaald. Haar roman Vallen werd in 2001 verfilmd door Hans Herbots. Met Beminde ongelovigen bewijst ze haar engagement in een essay voor volwassenen vorm te geven.

Levensloop

<…Lees verder op Wikipedia