Boek
Nederlands

Mijn tante is een grindewal

Anne Provoost (auteur)
+1
Mijn tante is een grindewal
×
Mijn tante is een grindewal Mijn tante is een grindewal

Mijn tante is een grindewal

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Anna vindt haar nichtje maar een vreemd meisje. Waarom draagt ze alleen maar rode t-shirts en waarom verzamelt ze lege flessen om boodschappen naar Europa te sturen? Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Walvissen, Incest
Titel
Mijn tante is een grindewal
Auteur
Anne Provoost 1964-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 1997
159 p.
ISBN
9052403287 9789052403281

Besprekingen

Anna, die op de Kabeljauwskaap in Amerika woont, vindt het niet leuk dat haar nichtje Tara met haar ouders de leegstaande villa vlakbij hen heeft gehuurd. In het begin vindt Anna haar nichtje heel vreemd want Tara spreekt in raadsels en gedraagt zich heel agressief. Als haar moeder ten slotte ook nog zelfmoord pleegt, wordt haar gedrag nog afwijzender. Wanneer op een dag een kudde grindewallen (een walvis-soort) op de kust strandt, begint tussen Tara en een biologe een schuchtere vriendschap te ontstaan. Dan worden eindelijk Tara's signalen opgevangen en wordt duidelijk dat ze incestslachtoffer is. Het verhaal wordt in de ik-vorm, vanuit Anna, beschreven en beslaat enkele jaren. De schrijfster, die zelf strandingen van dolfijnachtigen en walvissen onderzoekt, verwerkt veel informatie hierover in dit boek. Ze laat de hoofdpersoon ook veel zeggen en denken dat niet goed bij een kind van haar leeftijd past. Ook komen er nogal wat moeilijke woorden in voor. De incest-problematiek wordt he…Lees verder

Over Anne Provoost

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Anne Provoost (Poperinge, 26 juli 1964) is een Vlaams schrijfster van romans, kinder- en jeugdliteratuur en essayiste. Ze is lid van PEN en van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Ze woont met haar man Manu Claeys en drie kinderen in Antwerpen, district Borgerhout.

Anne Provoost schrijft romans voor jeugd en volwassenen over situaties van wrijving en wendbaarheid. Haar ik-vertellers bevinden zich dikwijls op de grens tussen jeugd en volwassenheid, maar de vragen die zij stelt, gelden voor elke mens onafhankelijk van zijn leeftijd: wat zijn de keuzes die personages moeten maken, hoe ver reikt zijn vrijheid, wanneer en waarom belemmert hij de anderen, etc.

Haar boeken kregen talrijke prijzen en werden vertaald. Haar roman Vallen werd in 2001 verfilmd door Hans Herbots. Met Beminde ongelovigen bewijst ze haar engagement in een essay voor volwassenen vorm te geven.

Levensloop

<…Lees verder op Wikipedia