Boek
Nederlands

Een rooie aan de kant van de weg

Anne Tyler (auteur), Peter Abelsen (vertaler)
Als een man wordt geconfronteerd met een jongen die denkt dat hij zijn zoon is uit een eerdere relatie, leidt dat tot problemen met zijn huidige vriendin.
Onderwerp
Identiteit
Titel
Een rooie aan de kant van de weg
Auteur
Anne Tyler 1941-
Vertaler
Peter Abelsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Redhead by the side of the road
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2020
205 p.
ISBN
9789044644753 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De simpele ziel leek zijn leventje op orde te hebben

Onbeduidende sukkelaars en hun zo dood-gewone leventjes: Anne Tyler wordt er dé chroniqueur van genoemd. Ook het hoofdpersonage in haar nieuwe roman is op het eerste gezicht weer typisch, licht-excentriek hoofdschudmateriaal.

In de openingspassage van haar 23ste roman, Een rooie aan de kant van de weg, lijkt Anne Tyler (1941) dezelfde toon aan te slaan als die van sommige van haar zuurste critici, die het al vijftig jaar in negatieve zin over haar personages hebben.

'Je vraagt je af wat er in het hoofd omgaat van een man als Micah Mortimer', luidt de meewarige openingszin. Waarna een schijnbaar uit roddelige observaties en speculaties opgetrokken schets van diens troosteloze kabbelbestaan twee pagina's later wordt afgesloten met een berustende herneming van die vraag.

'Neemt hij ooit de tijd om bij zijn leven stil te staan? De zin ervan, de bedoeling? Beklemt het hem dat er de komende dertig tot veertig jaar amper verandering in lijkt te zullen komen? Niemand die het weet. En het staat haast wel vast dat niemand het hem ooit heeft gevraagd.'

Onbeduidende sukkelaars en hun o zo gewone leventjes, Tyler is er geregeld dé chroniqueur van genoemd. En ook deze Micah is op het eerst…Lees verder

Veertiger Micah Mortimer woont in Baltimore en lost als it'er bij mensen aan huis computerproblemen op. Hij heeft een neurotisch precieze dagindeling, is afstandelijk naar zijn buurtbewoners en met vrouwen wil het niet zo lukken. Toch heeft hij al drie jaar een vriendin, lerares Cass, maar ze wonen nog gescheiden. Dan staat er onverwacht een knul van achttien jaar voor zijn deur: Brink Adams, zoon van een vroegere vriendin die hij al twintig jaar niet meer heeft gezien. De jongen wil bij hem logeren en dacht dat Micah zijn echte vader was, wat niet zo is. Tegen Cass, die op dat moment misschien haar flat moet verlaten, zegt hij dat ze maar in haar auto moet slapen. Dit betekent het einde van hun relatie. De volgende dag is Brink vertrokken en wordt hij gebeld door diens bezorgde moeder Lorna, nu advocate. Het dagelijks leven van een doodgewone, eenvoudige man, zonder veel aspiraties, wordt in onopgesmukte taal, herkenbaar weergegeven.

Over Anne Tyler

Anne Tyler (Minneapolis, 25 oktober 1941) is een Amerikaans schrijfster.

Biografie

Haar ouders waren activisten die zich voor meerdere progressieve doelen inzetten en Anne groeide op in meerdere communes verspreid over het zuiden en middenwesten van de Verenigde Staten. Toen ze elf was streken haar ouders neer in Raleigh, North Carolina, waar ze voor het eerst een normale school bezocht. Daarna studeerde ze Russische taal en letteren aan de Duke University in Durham. In 1963 trouwde ze met de Iraanse psychiater en schrijver Taghi Modarressi, met wie ze twee dochters heeft. Hij overleed in 1997. Het echtpaar woonde in Baltimore Maryland.

Romans

Het merendeel van Anne Tylers romans speelt zich af in haar woonplaats Baltimore. De personages zijn meestal eigenzinnige, excentrieke mensen en het verhaal strekt zich vaak uit over meerdere generaties van een familie. Tragiek en droge humor wisse…Lees verder op Wikipedia