Boek
Nederlands

Een kus voor zus

Anne Wyckmans (auteur), Marijke Ten Cate (illustrator)
Kim krijgt een zusje uit een ver land; als Zus er is, doet ze een beetje vreemd. Prentenboek met kleurige tekeningen en een korte tekst. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Adoptie
Extra onderwerp
verhalen, gezinsuitbreiding
Leesniveau
AVI 1
Titel
Een kus voor zus / tekst Anne Wyckmans ; ill. Marijke ten Cate
Auteur
Anne Wyckmans
Illustrator
Marijke Ten Cate
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2002
[28] p. : ill.
ISBN
90-6822-750-5

Besprekingen

Een kus voor zus is een bijzonder mager en houterig klinkend verhaal voor eerste lezers over Kim die er een adoptiezusje uit Zwart-Afrika bijkrijgt. Het is niet omdat voor het AVI-niveau 1 de tekst tot eenlettergrepige woordjes moet worden herleid, dat ook de aangesproken thema's in hun inhoudelijke uitwerking tot eendimensionale banaliteiten moeten worden teruggebracht. Tijdens de eerste nacht weigert het pas aangekomen meisje in het hoge bed te gaan liggen. Terwijl Kim slaapt, praat ze met de maan: "Dag maan. Ik ken jou wel. Kom bij mij, op de mat. Dan is het net als in het ver [sic] land." In de passage waarin Kim wakker wordt en reageert op het maar al te begrijpelijke gedrag van "zus", wordt pijnlijk duidelijk waar het in dit verhaal om gaat. Niet om respect voor de ander, niet om begrip voor het heimwee van het kind dat het zonder naam moet stellen, maar om het belang van het normale en (cultureel) aangepaste gedrag. "Kim zit op de mat. Ze wil een zus in bed. Geen zus op …Lees verder
De kleine Kim zit in spanning te wachten op haar nieuwe zusje die met een boot uit een ver land aan zal komen. Om aan haar zusje te wennen krijgt ze van moeder een bruine pop. Maar als Zus er is, doet ze wat raar. Ze wil niet in bed maar op de grond op een matje. Zus voelt zich alleen maar krijgt dan de pop van Kim. Dan voelt ze zich gerust en kruipt bij Kim in bed. Eenvoudig prentenboekje over de adoptie van een gekleurd meisje in een blank gezin. De potloodtekeningen met heldere kleuren zijn eenvoudig en zullen de doelgroep, jonge kinderen vanaf ca. 4 jaar, vanwege de grote herkenbaarheid aanspreken. Ook het onderwerp is niet echt onbekend. Als start van praatlessen op school of gesprekken thuis waar adoptie aan de orde is, kan het geheel gebruikt worden. De tekst in dit leuk en kleurig uitgevoerde boekje is eenvoudig en geschikt voor beginnende lezers. Op de voorkant slapen Zus en Kim op één kussen onder een blauwe sterrenhemel.

Over Anne Wyckmans

Anne Wyckmans (22 september 1950, Mechelen) is een Vlaams auteur, vooral voor de jeugd.

Anne Wyckmans woont in het Pajottenland. Ze schrijft voor diverse leeftijden, van peuters tot adolescenten. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, geeft workshops (onder andere) verhalen vertellen en is actief in tal van verenigingen. Van 2001 tot 2006 was Anne Wyckmans ook gemeenteraadslid in Lennik.

Anne werd verpleegster, onthaalmoeder en had een tweedehandszaak. Ze werkte in een vormingsinstelling en gaf les aan onthaalouders, kinderverzorgenden, polyvalent verzorgenden en poetshulpen. Vanaf september 2005 werkte ze in het Vlaams Centrum voor Amateurskunsten.

In 1999 kwam haar eerste boek uit. Ondertussen verschenen tussen 20 en dertig boeken en 4 toneelstukken van haar hand.

Enkele boeken van haar werden ook vertaald in het Frans. Ze trekt regelmatig het land rond als veelgevraagd spreker (over haar boeken) en verteller.

Enkele opmerkel…Lees verder op Wikipedia