Makkelijk lezen
Nederlands

Iedereen kijkt altijd zo!

Anneke Scholtens (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
Stijn vindt dat hij rare tenen heeft. Daarom wil hij niet meedoen met de activiteiten op de camping. Dan ontmoet hij Emma. Waarom wil zij niet zwemmen? AVI-M6. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Anders zijn, Vakantie
Leesniveau
AVI 8, AVI M6
Titel
Iedereen kijkt altijd zo!
Auteur
Anneke Scholtens
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Zwijsen, 2009
47 p. : ill. + cd
ISBN
9789048703876 (hardback)

Besprekingen

Omdat hij scheve tenen heeft, wil Stijn niet meedoen aan de jeugdactiviteiten op de camping. Hij ontmoet een meisje dat weigert mee te gaan zwemmen, omdat ze eczeem heeft. Samen overwinnen ze hun angst en wordt het een leuke vakantie. Deel uit de serie 'Zoeklicht dyslexie'*, bestemd voor kinderen met dyslexie. Het verhaal is ongecompliceerd, veel toeval, maar heel herkenbaar. Taalgebruik en lettertype zijn goed afgestemd op de doelgroep, AVI-M6. Het boek heeft uitklapbare flapjes met verklaring van moeilijke woorden. De levendige aquerellen in zachte tinten beslaan steeds een volledige bladzijde. Vooral de schutbladen en omslag zijn aantrekkelijk. Uitgegeven met cd waarop aanwijzingen staan en het eerste hoofdstuk wordt voorgelezen door de schrijfster (hierop ook de eerste hoofdstukken van de andere delen van de serie). Vanaf ca. 9 jaar.

Iedereen kijkt altijd zo !

'Iedereen kijkt altijd zo' is een boek uit de serie 'Zoeklicht Dyslexie', een reeks boeken aangepast voor dyslectische kinderen. Bij het boek zit een introductie-cd; hierop worden de hoofdpersonages voorgesteld en moeilijke woorden uit het verhaal voorgelezen en uitgelegd. Deze moeilijke woorden staan in het boek vet gedrukt. Je kan deze ook terugvinden op de voor- en achter flap. De cd is spijtig genoeg nogal eentonig en saai ingesproken, niet echt uitnodigend om te beluisteren.
Stijn verblijft samen met zijn ouders op een camping aan zee. Hij is nog maar eens zijn tenen aan het bestuderen ... Stijn heeft de tenen van zijn opa geërfd: scheve tenen! En wat voor problemen heeft hij al gehad met die scheve tenen van hem. Op school pesten ze hem daar graag mee. Scheveteentje roepen ze dan. Of Scheveteen! Houten been! Op de achtergrond klinkt weer de opgewekte stem van een jeugdleider door de luidsprekers; hij vertelt wat het campingteam vandaag allemaal gaat doen. Stijn gaat liever…Lees verder

Over Anneke Scholtens

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ron Hooijenga

Anneke Scholtens (Voorschoten, 28 juli 1955) is een Nederlands schrijver van kinderboeken en jeugdromans.

Loopbaan

Scholtens studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschappen in Amsterdam. Ze had een eigen dyslexiepraktijk en gaf les aan onderwijzers in opleiding, voor ze zich fulltime op het schrijven stortte. In 1999 verscheen bij uitgeverij Maretak haar eerste kinderboek De Haak. Daarna volgden nog tientallen kinderboeken, jeugdromans, een prentenboek samen met tekenaar Len Munnik (uitgeverij Leopold), en een bundel met versjes. Haar jeugdroman Hij was mijn vriend werd vertaald in het Duits en het Frans. De uit negen delen bestaande serie rond de vrouwelijke inspecteur Fritzi (uitgeverij Zwijsen) is begonnen aan een tweede leven: de eerste drie delen zijn opnieuw uitgegeven, met aangepaste tekst en nieuwe tekeningen. Een serie dierenverhalen (uitgeverij Maretak, 2016) speelt rond dieren die in Suriname voor…Lees verder op Wikipedia

Suggesties