Boek
Nederlands

Jij : in negen verhalen

Annelies Verbeke (auteur)
+1
Jij : in negen verhalen
×
Jij : in negen verhalen Jij : in negen verhalen

Jij : in negen verhalen

Negen korte literaire verhalen geschreven vanuit de tweede persoon enkelvoud.
Titel
Jij : in negen verhalen
Auteur
Annelies Verbeke
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2023
135 p.
ISBN
9789044549607 (hardback)

Besprekingen

Alles waar je op hoopte

Het kortverhaal gaat Annelies Verbeke schijnbaar moeiteloos af. Dit is absoluut meesterschap.

Dat Annelies Verbeke een van de beste kortverhalenschrijvers is in het Nederlandse taalgebied is maar weer eens bewezen met dit mooie, kleine boek dat negen verhalen bevat die gericht zijn aan een 'jij'. Wie die jij is, dat verschilt per verhaal - het geweldige van korte verhalen is immers dat je van het ene naar het andere levensverhaal kunt springen.

Zo schrijft Verbeke zowel over Nuria, een kind op een smokkelroute voor vluchtelingen, die de verschrikkelijke werkelijkheid om haar heen niet begrijpt, als over een oude man die zichzelf aankijkt in de spiegel en een vrouw ziet - wie is hij eigenlijk? - en over een schat van een bodybuilder die te veel anabole steroïden gebruikt. Het zijn inkijkjes in levens die soms wonderlijke wendingen nemen, en altijd in beweging zijn. Veel van Verbekes personages verplaatsen zich, per trein of per auto of soms per droom, om op onbekend terrein aan te komen.

Wat te denken van twee treurige mannen die bij een doldwaas echtpaar …Lees verder

De verhalen van Verbeke boeien van begin tot eind.

De Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke (1967) is een zelfverklaard liefhebber van korte verhalen. Niet voor niets schreef ze in 2020 nog een vurig pleidooi in de Volkskrant voor het genre dat volgens haar absoluut niet bedoeld is als vingeroefening van schrijvers die dromen van het ware werk (een roman), maar subliem is en snakt naar erkenning. Al was het maar omdat 'elke zin minutieus wordt afgewogen, vaak minutieuzer dan bij romans, om de simpele reden dat bij een geringe lengte onvolkomenheden sterker opvallen'.

In eerdere bundels van Verbeke zat altijd één verhaal dat verteld werd in de tweede persoon enkelvoud. In Jij is een aantal van die korte verhalen verzameld. En dus ben jij, negen verhalen lang, een oude, demente schrijfster die niet begrijpt wie toch al die mensen zijn op jouw jubileumfeest. Daarna verander je in een Belgische minister in coronatijd en ben je vanwege je politieke keuzes niet welkom op de uitvaart van je beste vriend. Vervolgens ben…Lees verder

Een bloemlezing van negen korte verhalen van Annelies Verbeke. De auteur raakte door het lezen van Jay McInerneys ‘Bright Lights, Big City’ (1984) gefascineerd door het jij-perspectief, dat een bijzondere betrokkenheid bij de lezer teweegbrengt. In deze bundel zijn acht eerder verschenen verhalen gebundeld. Het negende verhaal, Sprezzatura, is niet eerder gepubliceerd. In beeldende stijl, vanuit het jij-perspectief geschreven. Vooral geschikt voor de meer literaire lezer. Annelies Verbeke (1976) is een bekende Belgische schrijver van romans en korte verhalen. Haar werk verscheen in meer dan vijfentwintig landen. Verbeke won onder meer de F. Bordewijk-prijs en recent twee oeuvreprijzen: de Ultima voor de Letteren en de Jana Beranováprijs.

Over Annelies Verbeke

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Annelies Verbeke (Dendermonde, 6 februari 1976) is een Vlaams schrijfster.

Levensloop

Ze studeerde Germaanse talen aan de Universiteit Gent en scenarioschrijven aan het RITCS te Brussel. Haar scenario Dogdreaming werd geselecteerd voor European Pitch Point 2003, een scenariowedstrijd tijdens het Filmfestival van Berlijn. Eind 2003 verscheen haar roman Slaap!, waarmee zij de Vrouw & Kultuur Debuutprijs, de Debuutprijs 2004 en het Gouden Ezelsoor 2005 won. In 2003 werd zij door de Belgische Stichting Roeping uitgeroepen tot een van de vijftien meest belovende Vlamingen onder de dertig jaar.

Haar werk won een aantal prijzen, waaronder de prestigieuze F. Bordewijk-prijs in 2015 en verscheen in 22 talen. In 2016 won ze de Opzij Literatuurprijs voor Dertig dagen. In februari 2018 won ze de vierde J.M.A. Biesheuvelprijs voor Halleluja. In 2022 werden de Jana Beranováprijs en de Ultima aan haar toeg…Lees verder op Wikipedia