Boek
Nederlands

Het hele schaap Veronica

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (illustrator)
+1
Het hele schaap Veronica
×
Het hele schaap Veronica Het hele schaap Veronica
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Humoristische gedichtjes over de dagelijkse belevenissen van het grappige schaap Veronica, de gezellige dametjes Groen, en de dominee. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Het hele schaap Veronica / Annie M.G. Schmidt ; met ill. van Fiep Westendorp
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2002
122 p. : ill.
ISBN
90-451-0301-X

Besprekingen

De versjes over het schaap Veronica verschenen eerst op de kinderpagina van 'Het parool' voor ze in 1951, 1953 en 1960 in drie delen gebundeld werden. Ze bieden wellicht de duidelijkste vertolking van Schmidts haat-liefdeverhouding met de burgerlijkheid. Enerzijds is er de sfeer van huiselijkheid en knusheid en anderzijds neemt ze met milde humor de bekrompenheid en hypocrisie op de korrel. Ze typeerde Het schaap Veronica zelf ooit als "een schilderijtje van bourgeoisie, waar ik me heel prettig in voelde. Als het enige schaap erin. Een dartel beest. Het waren sterk autobiografische versjes, ja. De duffe burgertroep die me toch dierbaar is, dat is het punt." (interview met Ischa Meier, Haagse Post, 1975). Het autobiografische komt niet alleen tot uiting in de figuur van Veronica die net als Schmidt kind gebleven lijkt, maar ook in de dominee (Schmidts vader was dominee waardoor ze zich altijd wat anders voelde dan de andere dorpskinderen) en in de dames Groen, die geïnspireerd z…Lees verder
Humoristische, hier en daar wat kolderieke gedichtjes over de dagelijkse belevenissen van het schaap Veronica, de deftige dametjes Groen en een dominee. Ze gaan over onderwerpen in verschillende periodes van het jaar (zomer, Sinterklaas, Kerstmis, schaatsen, bollenvelden) en ademen een typisch knusse, Hollandse sfeer. Sommige woorden doen wat ouderwets aan (altoos, mededogen) wat niet verwonderlijk is, want de eerste druk dateert van 1951. Ook zitten in de tekst kleine, niet hinderlijke knipoogjes naar volwassenen. De talrijke paginagrote illustraties sluiten erg goed aan bij de tekst. Deze gebonden en qua uiterlijk goed verzorgde bundel is nog steeds de moeite waard voor kinderen vanaf ca. 9 jaar. De uitgave is voorzien van een nieuw omslag en de uitvoering is enigszins gewijzigd.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties