Boek
Nederlands

Jip en Janneke : vijftig jaar

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (auteur)
+1
Jip en Janneke : vijftig jaar
×
Jip en Janneke : vijftig jaar Jip en Janneke : vijftig jaar
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel met alle verhalen over de twee buurkinderen. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Jip en Janneke : vijftig jaar
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995 Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Editie
4de dr.
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2003
128 p. : ill.
ISBN
9045100606 9789045100609

Besprekingen

Jip en Janneke zijn twee kleuters (buurkinderen) die hele gewone, dagelijkse dingen meemaken. Alle 235 verhaaltjes over Jip en Janneke zijn in deze ene band verzameld. Ieder verhaaltje is een afgerond geheel en speelt zich af in de kleuterwereld, alles is heel herkenbaar, afgezien van enkele verouderde begrippen: b.v. de bleek, het borstelmannetje e.a. Een geweldig voorleesboek voor peuters en kleuters vanaf ca. 3 jaar, mede door de vele leuke zwart-wit- en enkele paginagrote tekeningen in pastelkleuren. Achterin zijn een register naar onderwerp en een inhoudsopgave opgenomen. Het register is niet volledig, maar bevat wel onderwerpen die de belangstelling hebben, zoals feestdagen en dieren. Kloeke, gebonden uitgave in tweekolommendruk.

Jip en Janneke. Sinterklaas komt!

Moet er nog iets gezegd worden over het onvolprezen en alom goedgekeurde Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt? Kan je over een klassieker nòg meer kwijt? In dit thematische verhalenbundeltje werden tien sinterklaasverhalen opgenomen die eerder verschenen in het grote ‘Jip en Janneke’. Om er één geheel van te maken, zo vermeldt het boekje achteraan, waren tekstuele aanpassingen wel noodzakelijk. Ook de ingekleurde illustraties van Fiep Westendorp zijn niet nieuw. Ze dateren van eind jaren zeventig en verschenen toen in het kleuterblad Bobo. Thema is uiteraard Sinterklaas en de spannende, lange dagen die aan zijn komst voorafgaan. Wordt het geen tijd om een schoentje klaar te zetten? Zullen we ook een deuntje inoefenen? Heeft het paard van de Sint echt wel water nodig? Waarom komen we op straat de sint al tegen als die morgen pas jarig is? De verhaaltjes lezen vlot voor, ze zijn kort maar krachtig en geven perfect weer hoe kinderen volledig kunnen opgaan in het hele sintgebeuren. Vl…Lees verder

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties