Boek
Nederlands
Titel
A clockwork orange
Auteur
Anthony Burgess 1917-1993
Vertaler
Harm Damsma Niek Miedema
Nawoord
Pieter Steinz
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A clockwork orange
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2012
223 p.
ISBN
9789025369613 (paperback)

Besprekingen

Een nieuwe vertaling van dit visionaire meesterwerk uit 1962, die samenvalt met de expositie en filmcyclus in het Amsterdamse filmmuseum Eye van Stanley Kubrick, de regisseur van de toen controversiële en nu beroemde verfilming uit 1971. Alex is een jonge en goedgebekte puber in een futuristische westerse maatschappij die 's nachts met zijn vrienden op strooptocht gaat, op zoek naar geld, opwinding en 'ultrageweld'. Tijdens een van zijn overvallen wordt hij gesnapt en veroordeeld voor moord, maar in de gevangenis kan hij vrijkomen wanneer hij meewerkt aan een nieuw pseudo-wetenschappelijk experiment. Hij wordt nu geconditioneerd om zó heftig op geweld te reageren dat hij daar nooit meer naar zal verlangen (waardoor hij een "clockwork orange" wordt, een 'opwindsinaasappel' zonder vrije keuze dus), maar dat procédé heeft een paar onverwachte bijwerkingen. Gruwelijk, onrustbarend, satirisch, grappig en bijzonder rijk, met een zeer apart taalgebruik (Alex' monoloog wordt doorspekt met Sla…Lees verder

Over Anthony Burgess

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zazie44

Anthony Burgess, pseudoniem van John Anthony Burgess Wilson (Manchester (Engeland), 25 februari 1917 – Londen, 22 november 1993) was een Brits auteur en componist.

Biografie

Anthony Burgess studeerde Engelse taal en letteren en werkte als een onderwijsofficier in Brunei en Maleisië na de Tweede Wereldoorlog. Hier schreef hij zijn Maleise trilogie over het verval van het Britse koloniale rijk (The long day wanes). In 1959 werd er een hersentumor bij hem geconstateerd en had hij een levensverwachting van een paar maanden. Hij gaf het lesgeven op en werd een fulltime schrijver. Later bleek dat deze diagnose foutief was.

In zijn carrière als schrijver publiceerde hij meer dan 50 boeken in verschillende genres waaronder fictie en sciencefiction. Ook schreef hij een studie over het werk en de taal van James Joyce met de titel Here comes everybody.

Zijn beroemdste en beruchtste boek was A Clockwork…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek