Luisterboek
Nederlands

De dame met het hondje

Anton Tsjechov (auteur), Anneke Brassinga (verteller)
Een getrouwde zakenman uit Moskou begint in de badplaats Jalta een verhouding met een eveneens getrouwde, onervaren jonge vrouw uit de provincie
Onderwerp
Ontrouw
Titel
De dame met het hondje
Auteur
Anton Tsjechov
Verteller
Anneke Brassinga
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2005
1 cd
Speelduur
00:57:07
ISBN
90-5936-081-8

Besprekingen

Een liefdesverhaal (uit Verzamelde werken, dl.V: Verhalen 1880-1903*) wordt gelezen door dichteres A. Brassinga. Zonder introductie, alleen onderbroken door hoofdstukcijfers, wordt op gedragen toon, sterk articulerend, de luisteraar meegevoerd naar het 19de eeuwse vakantieoord Jalta waar de door de wol geverfde Goerov een avontuurtje begint met een wat onnozele jonge vrouw uit de provincie. Terug in de jetset van Moskou kan hij haar niet vergeten, zoekt contact en ze beginnen een geheime, enerverende relatie. De zakelijke situatie- en karaktertypering naast romantische natuur- en liefdesemoties houden deze klassieker nog springlevend. Deze technisch prima uitgevoerde audio-cd doet wel verlangen naar meer Tsjechov maar dan in een modernere vertaling en met een levendigere presentatie. Prima aanvulling van het audiobestand en zeker niet alleen voor mensen met een leeshandicap, weinig tijd voor of zin in gedrukte literatuur.

Over Anton Tsjechov

Anton Pavlovitsj Tsjechov (Russisch: Анто́н Па́влович Че́хов) (Taganrog, 29 januari 1860 – Badenweiler, 15 juli 1904) was een Russisch schrijver, voornamelijk van toneelstukken en korte verhalen. Met name als schrijver van korte verhalen wordt Tsjechov algemeen beschouwd als een der grootsten uit de literatuurgeschiedenis, door menigeen zelfs als de grootste.

Biografie

1860: Taganrog

Anton Pavlovitsj Tsjechov werd geboren in Taganrog, een havenstad in Zuid-Rusland aan de zee van Azov, als derde zoon van een kruidenier die zich had vrijgekocht uit lijfeigenschap. In 1876 vluchtte zijn vader voor schuldeisers naar Moskou. Anton bleef in Taganrog om er het gymnasium af te maken. Drie jaar later, in 1879, voegde de jonge Tsjechov zich bij zijn familie in Moskou en startte met een studie medicijnen.

In een bekende brief aan zijn latere uitgever Soevorin, gedateerd 7 januari 1889, deed h…Lees verder op Wikipedia