Boek
Nederlands

De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij

Arend van Dam (auteur), Alex de Wolf (illustrator)
+1
De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij
×
De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij

De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen e.a. doen hun verhaal. Met zwart-witfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.
Onderwerp
Slavernij
Titel
De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij
Auteur
Arend van Dam 1953-
Illustrator
Alex de Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, [2018]
298 p. : ill.
ISBN
9789000359158 (hardback)

Besprekingen

Het maakt indruk, de wijze waarop in dit fraai vormgegeven boek de context wordt geschetst van het Nederlandse slavernijverleden. Dit gebeurt via persoonlijke verhalen, het aanbrengen van een geschiedkundige lijn, de hervertelling van gebeurtenissen, op basis van feitelijke documentatie, maar ook reflectie op het slavernijverleden aan de hand van analyse en duiding. Bijzonder is dat je dit vrij dikke boek niet in zijn geheel hoeft te lezen. Zo is bv. de vertelling te volgen van de hoofdpersoon Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten een plek krijgt op de Wereldtentoonstelling in Amsterdam. Een tweede verhaallijn betreft hervertelde historische gebeurtenissen, waarbij de rol van Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen, Johan Maurits van Nassau en anderen niet gespaard wordt. Ook is het verhaal de weerslag van een zoektocht naar feitenmateriaal. Zwart-witfoto's van o.a. personen en schilderijen illustreren het geheel. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een zwart-wittekening…Lees verder

Over Arend van Dam

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Arend van Dam (Maassluis, 24 juni 1953) is een Nederlandse schrijver. Hij is vooral bekend vanwege zijn kinderboeken.

Biografie

Voordat Van Dam schrijver werd deed hij een opleiding maatschappelijk werker aan de Sociale Academie in Baarn. Na zijn slagen werkte hij bij de drugshulpverlening in Utrecht, en later werkte hij in gevangenissen.

Lange tijd woonde Van Dam in Veenendaal, daarna een tijd in Harlingen, en tegenwoordig in Breda.

Hij begon pas met schrijven toen hij op zijn 28e vader werd. Zijn eerste boek Een beetje zwanger uit 1983 was bedoeld als handleiding voor vaders. Dit was meteen een groot succes, het boek wordt nog altijd goed verkocht. Door het plezier in het schrijven en zijn succes zorgde ervoor dat er niet veel later meer boeken volgde.

In 1989 verscheen het eerste kinderboek van zijn hand, Oliebollen en Vuurwerk, nadien verschenen een hele hoop kinderboeken en sindsdien is hi…Lees verder op Wikipedia