Boek
Nederlands

Het boek van Leo

Arend van Dam (auteur), Alex de Wolf (illustrator)
Leo tekent graag. Hij is er heel goed in. Hij zoekt werk. Hij stuurt een brief naar Ludo. Ludo houdt van mooie dingen en is erg rijk. Zou Leo voor hem kunnen werken? AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Leonardo da Vinci
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Het boek van Leo
Auteur
Arend van Dam 1953-
Illustrator
Alex de Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2016
32 p. : ill.
ISBN
9789000349777 (hardback)

Besprekingen

Leo (Leonardo da Vinci) houdt van tekenen, schilderen en maakt graag beelden. Hij is er erg goed in. Hij wil graag mooie dingen maken en zoekt werk. Daarom schrijft hij een brief naar Ludo. Ludo is rijk en houdt juist van mooie dingen. Voor Ludo maakt hij een muurschildering in de eetzaal en een paard voor in de tuin. Hij maakt ook verschillende tekeningen, maar Ludo gelooft niet in Leo's ideeën. Na jaren ontmoeten ze elkaar weer op het moment dat Leo met zijn Mona Lisa bezig is. Dit eerste leesboekje maakt deel uit van de serie 'Zelf lezen over Lang geleden...'* waarin de levens van historische personen centraal staan. De tekst is gezet in een duidelijk schreefloos lettertype. De zinslengte is tussen de vijf en tien woorden. Er is beperkt gebruikgemaakt van tweelettergrepige woorden. De leestekens beperken zich tot hoofdletters en een enkel vraag- of uitroepteken. Het boek is geïllustreerd met mooie kleurrijke illustraties van Alex de Wolf. Verzorgde uitgave op AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.

Het boek van Leo

Dit is een boekje voor nieuwsgierige eerste lezers uit het eerste leerjaar (M3). De Leo uit de titel blijkt immers Leonardo Da Vinci te zijn. Op een zeer eenvoudige manier wordt deze uitvinder/kunstenaar voorgesteld. Een hele opgave om in zeer eenvoudige taal toch een non-fictieleesboek met voldoende inhoud te schrijven. Tegelijk komt de taal ook niet gekunsteld over. Dit is nochtans wel vaker het geval in eerstelezersboekjes. Hoofdletters worden wel al gebruikt. In tegenstelling tot andere deeltjes in de reeks gaat het hier niet over de jeugdjaren van deze beroemdheid maar over zijn actieve leven. Leo vertelt het zelf in de ik-persoon. Het bronzen paard, Het Laatste Avondmaal, het ontwerp van de fiets, het duikpak, de tank, ... kunstwerken en uitvindingen, ze passeren allemaal de revue in dit boek. Is het niet in de tekst, dan wel verborgen in de illustraties, die de tekst goed aanvullen. De Mona Lisa sluit het verhaal af.

Een boeiende kennismaking met deze belangrijke …Lees verder

Over Arend van Dam

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Arend van Dam (Maassluis, 24 juni 1953) is een Nederlandse schrijver. Hij is vooral bekend vanwege zijn kinderboeken.

Biografie

Voordat Van Dam schrijver werd deed hij een opleiding maatschappelijk werker aan de Sociale Academie in Baarn. Na zijn slagen werkte hij bij de drugshulpverlening in Utrecht, en later werkte hij in gevangenissen.

Lange tijd woonde Van Dam in Veenendaal, daarna een tijd in Harlingen, en tegenwoordig in Breda.

Hij begon pas met schrijven toen hij op zijn 28e vader werd. Zijn eerste boek Een beetje zwanger uit 1983 was bedoeld als handleiding voor vaders. Dit was meteen een groot succes, het boek wordt nog altijd goed verkocht. Door het plezier in het schrijven en zijn succes zorgde ervoor dat er niet veel later meer boeken volgde.

In 1989 verscheen het eerste kinderboek van zijn hand, Oliebollen en Vuurwerk, nadien verschenen een hele hoop kinderboeken en sindsdien is hi…Lees verder op Wikipedia