Boek
Nederlands

La dolce vita : verhalen over Italië

Arthur Japin (samensteller)

La dolce vita : verhalen over Italië

Genre:
Bloemlezing van verhalen van Nederlandse auteurs uit de 19e en 20e eeuw over Italie͏̈.
Onderwerp
Italië
Titel
La dolce vita : verhalen over Italië / samengest. en ingel. door Arthur Japin
Samensteller
Arthur Japin
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2000
165 F
ISBN
90-5333-947-7

Besprekingen

'La dolce vita', titel van de beroemde film van Federico Fellini, is spreekwoordelijk geworden. Ze dekt ook heel goed de inhoud van deze bloemlezing van verhalen over Italië van Nederlandstalige auteurs uit de negentiende en twintigste eeuw (alle eerder in boekvorm verschenen). J.M.A. Biesheuvel schrijft over zijn bezoek aan Venetië, Oek de Jong over een bizar muzikaal avontuur in de stad N., Carel Vosmaer over een boottocht naar Capri, Bas Heijne over een ontmoeting met een Napolitaanse dichter in Rome, Kees Verheul over Rome in de ogen van andere schrijvers, van Louis Couperus is een verhaal opgenomen over een eenzame ongetrouwde vrouw die in een Romeins pension verblijft, Jan Stavinoha beschrijft een autotochtje met zijn geliefde van Rome naar Tivoli, Hella S. Haasse wijdt uit over Siena en Florence, in de bijdrage van Rosita Steenbeek brengen twee vriendinnen een bezoek aan de necropolis van Tarquinia, Arthur Japin verhaalt van een bezoek aan een schrijver die in een klein bergdor…Lees verder

Over Arthur Japin

Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlandse acteur en schrijver. In 2004 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek en in 2006 schreef hij met De grote wereld het boekenweekgeschenk met een recordoplage van 813.000 exemplaren. Zijn verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.

Biografie

Jeugd

Japin wilde in zijn kindertijd zo nu en dan iemand anders zijn. Zijn vader (Bert Japin) was onder meer toneelrecensent. De liefde voor het toneel zat er al vroeg in. Hij werd gepest en zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld en hij bevond zich in een isolement. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Japin dertien jaar was. Het pesten ging door tot hij zestien werd. Het scheppen van een fantasiewereld, de vlucht uit de realiteit, was een middel om te overleven.

Na de middelbare school koos hij ervoor om van het ‘nu e…Lees verder op Wikipedia