Boek
Nederlands
Rond 2050 heerst in Israe͏̈l waterschaarste, zodat waterconcerns de levens van de mensen beheersen.
Onderwerp
Milieu, Water
Titel
Hydromania
Auteur
Assaf Gavron
Vertaler
Hilde Pach
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Hidromanyah
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ailantus, 2011
275 p.
Aantekening
Vertaling gebaseerd op de Engelse publicatie Hydromania
ISBN
9789089530424 (paperback)

Besprekingen

Aan de vooravond van zijn 120ste verjaardag, kort nadat de Palestijnen Tiberias hebben veroverd, bestaat Israël nog enkel uit de stad Caesarea en naaste omgeving. De wereld is na de opwarming van de aarde en de verstoring van de waterkringloop grondig veranderd. Het epicentrum van de politieke macht ligt nu in China en het dagelijkse leven wordt grotendeels bepaald door drie concerns die alle waterbronnen in handen hebben. Het is in deze context dat het verhaal wordt verteld van wateringenieur Ido en zijn vrouw Maja, die er alles aan doen om het monopolie van de waterbedrijven te doorbreken. Daartoe hebben ze een systeem van wateropvang ontworpen zodat ook particulieren regenwater voor eigen gebruik kunnen opvangen en zuiveren. Wanneer onder druk van de concerns wetten worden uitgevaardigd die dit verbieden, gaat hun bedrijfje Idowater failliet. Maar Ido wil van geen wijken weten en zoekt investeerders die hem kunnen helpen om zijn systeem te redden. Totdat hij spoorloos verdwijnt en…Lees verder
Rond 2050 is Israël verschrompeld tot een klein gebied rond Caesarea. Waterschaarste beheerst het leven. Waterconcerns beheersen de levens van de mensen. Een ingenieur heeft een idee om de macht van de concerns te breken, maar verdwijnt op een dag spoorloos. Zijn zwangere vrouw blijft alleen achter. Ze belandt in een carrousel van intriges, moord en verdachtmakingen. Uiteindelijk breekt zij de macht van de waterconcerns. Gavron (eerder verscheen 'Krokodil van de aanslagen'*) heeft een prettig leesbare en meeslepende eco-thriller geschreven, die je moeiteloos meeneemt in een wereld vol 'dengs' en robots. Van een diepere boodschap moet deze sciencefiction uit Israël het niet hebben. Samen met Edgar Keret is Assaf Gavron een frisse loot aan de Israëlische boom van de literatuur. Vrij kleine druk.

Over Assaf Gavron

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Howard Romero

Assaf Gavron, Hebreeuws: אסף גברון , (Arad, 21 december 1968) is een Israëlische auteur en zanger

Gavron is opgegroeid in Jeruzalem en studeerde in Londen en Vancouver. Zijn drie romans (Krokodil van de aanslagen, Hydromania en De nederzetting), een verhalenbundel en een boekverfilming in de maak, zijn verschenen bij Nieuw Amsterdam en in Israël bestsellers. Naast zijn schrijverschap is Gavron zanger/songwriter voor de Israëlische cultband The Mouth and Foot.

Lees verder op Wikipedia