Boek
Nederlands

Op de vlucht voor eerwraak

Ayse (auteur), Isabella Kroth (medewerker)
Persoonlijk verhaal van een jonge Duitse vrouw uit een traditionele Turkse familie, die op de vlucht is voor eerwraak door familieleden nadat ze zich heeft onttrokken aan een gearrangeerd huwelijk.
Titel
Op de vlucht voor eerwraak / Ayse ; opgetekend door Isabella Kroth
Auteur
Ayse
Medewerker
Isabella Kroth
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Sheherazades Tochter
Uitgever
Baarn: De Kern, 2005
224 p.
ISBN
90-325-0996-9

Besprekingen

Een jonge, in Duitsland uit Turkse ouders geboren vrouw vertelt hoe ze, sinds ze besloot haar Duitse geliefde te volgen en een gearrangeerd huwelijk binnen de streng religieuze Koerdische gemeenschap af te wijzen, op de vlucht is voor de haar in Duitsland wonende familie. Ze is er namelijk van overtuigd dat die geen middel zullen schuwen om de eer van de familie te redden, zelfs als dat haar dood zou betekenen. Een beklemmend verhaal dat - zoals Ayaan Hirsi Ali in haar inleiding schrijft - exemplarisch is voor dat van vele andere moslim-meisjes in de westerse wereld. Het boek geeft een beklemmend beeld van de situatie waarin deze meisjes vaak gevangen zitten, van het conflict tussen eeuwenoude tradities en westerse waarden en van de eenzaamheid die daarvan het gevolg is. Een vlot geschreven, prettig leesbaar en spannend boek dat in staat zal zijn een brede groep lezers de ogen te openen voor het verboren leed van moslimmeisjes en -vrouwen.

Over Ayse

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Superbenjamin

Ayse is een gemeente in het Franse departement Haute-Savoie (regio Auvergne-Rhône-Alpes) en telt 1817 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Bonneville.

Geografie

De oppervlakte van Ayse bedraagt 10,5 km², de bevolkingsdichtheid is 173,0 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Ayse met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Externe links

  • (fr) Statistische informatie op de website van INSEE

Lees verder op Wikipedia