De schitterende doden

Belinda Bauer (auteur), Valérie Janssen (vertaler)
Titel
De schitterende doden
Auteur
Belinda Bauer
Vertaler
Valérie Janssen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The beautiful dead
Uitgever
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2017
381 p.
ISBN
9789400507630 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Lugubere kerst in Tate Modern

Misdaadroman. Een seriemoordenaar als kunstenaar en een misdaadverslaggeefster die te betrokken geraakt: De schitterende doden van Belinda Bauer.

Sommige boeken vergeet je nooit meer. In 2009 debuteerde de Britse Belinda Bauer met Rusteloos land, een briljante misdaadroman waarin een twaalfjarige jongen brieven schrijft naar een seriemoordenaar. Hij smeekt hem om te vertellen waar hij het lijk van zijn oom, die elf was toen hij werd vermoord, begraven heeft. Het boek maakte een verpletterende indruk omdat het een originele, diepgravende en uiterst spannende interpretatie was van een klassiek thema. Sindsdien heeft Bauer nog misdaadromans geschreven die de middelmaat ontstijgen maar nooit het niveau haalden van haar debuut.

Dat geldt ook voor haar nieuwste poging, De schitterende doden, waarin zij opnieuw een klassiek thema op een originele manier benadert. Het is december in Londen en de mensen shoppen massaal voor de kerstdagen. Een seriemoordenaar met tal van obsessies gaat er graag op uit om schijnbaar willekeurige mensen in het publiek te vermoorden, waarna hij ze in …Lees verder

De Britse auteur (1962) laat ons kennismaken met de 29-jarige Eve Singer die bij haar dementerende vader in huis woont. Als misdaadverslaggever werkt ze samen met cameraman Joe en ze schuwen de gruwelijke details niet. Rond kerst duikt er een seriemoordenaar op, die zichzelf kunstenaar noemt en het leuk vindt om zijn slachtoffers op verschillende plaatsen in Londen tentoon te stellen wat hij middels affiches aankondigt. Bij iedere nieuwe moord waar Eve verslag van doet, krijgt hij het publiek waar hij zo naar verlangt. De moordenaar benadert Eve met een verleidelijk voorstel: de primeur van iedere moord op het moment van uitvoering. Het verhaal wordt in afzonderlijke hoofdstukken verteld vanuit het perspectief van Eve en de moordenaar. Met name hun persoonlijke leven is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de plot en het verhaal gaat thema’s als seksisme op de werkvloer en Alzheimer niet uit de weg. De vlotte verteltrant is beeldend en de spanning goed gedoseerd.