Boek
Nederlands

Rivaliteit zonder einde : over de gebroeders Karel en Gerard van het Reve

Bernard Prakke (auteur)
+1
Rivaliteit zonder einde : over de gebroeders Karel en Gerard van het Reve
×
Rivaliteit zonder einde : over de gebroeders Karel en Gerard van het Reve Rivaliteit zonder einde : over de gebroeders Karel en Gerard van het Reve

Rivaliteit zonder einde : over de gebroeders Karel en Gerard van het Reve

De broers Karel (1921) en Gerard (1923) van het Reve hadden veel gemeen; ze kwamen uit hetzelfde wonderlijke en eigenlijk ook onevenwichtige gezin. Toen Karel uit huis ging en trouwde, bleef Gerard alleen achter met zijn vader en moeder. Dat leverde het boek De Avonden op, wat een absolute bestseller werd.
Het boek was van Gerard en ook al vond Karel het zakelijk juist en literair geslaagd, i
Titel
Rivaliteit zonder einde : over de gebroeders Karel en Gerard van het Reve
Auteur
Bernard Prakke
Taal
Nederlands
Uitgever
Soesterberg: Aspekt, 2008
64 p.
ISBN
9789059116429

Besprekingen

Rivaliteit zonder einde vertelt het verhaal van de rivaliteit tussen de schrijvende broers Karel en Gerard van het Reve. De auteur verwijst naar de ontwrichte gezinssituatie als voedingsbodem voor de broedertwist. Daarnaast passeren ook het communisme, P.C. Hooft, de katholieke kerk en prinses Maxima de revue, hoewel deze laatste ogenschijnlijk niets met het broederpaar te maken heeft. De auteur heeft zo zijn eigen moraliserende agenda. Hierdoor plaatst Prakke zichzelf te veel in het voetlicht, een plaats die hij beter aan Karel en Gerard van het Reve had gelaten.

Volgens de auteur lag de ontregelende gezinssituatie aan de basis van de rivaliteit tussen beide broers. Het gezin verhuist van de landstreek Twente naar het grauwe Betondorp in Amsterdam. Ze kunnen er moeilijk aarden en missen algauw de warmte en geborgenheid van Twente. Terwijl de vader vecht voor de erkenning van het communisme, vechten Karel en Gerard voor de liefde van hun moeder. De gezinssituatie wordt o…Lees verder
De dominee-in-ruste Bernard Prakke heeft op basis van openbare uitspraken in werk en interviews de eeuwigdurende rivaliteit tussen de schrijvende broers Gerard en Karel van het Reve tot onderwerp van dit boekje gemaakt. Aan de hand van een paar (al vaak beschreven voorbeelden) maakt hij duidelijk dat een communistische opvoeding waarschijnlijk de voedingsbodem is geweest voor Gerards bekering tot het katholieke geloof en Karels felle anti-communisme. Via Jef Last, Jacques Presser en andere personen die beide broers in hun jeugd hebben gekend, komt Prakke tot de conclusie dat Gerard en Karel hun oordelen over deze mensen, later in hun leven, aanpasten om elkaar te pesten. Prakke heeft de neiging om zijn tekst op te fleuren met allerlei jolige terzijdes, waardoor het geheel een bijzonder particulier karakter krijgt. Zo wordt ons geadviseerd om Herman Finkers en Willem Wilmink te lezen omdat de vader van Gerard en Karel ook uit Twente kwam.