Boek
Nederlands

Wolfskwint : de geschiedenis van een gestoord gezin

Bibi Dumon Tak (auteur)
+1
Wolfskwint : de geschiedenis van een gestoord gezin
×
Wolfskwint : de geschiedenis van een gestoord gezin Wolfskwint : de geschiedenis van een gestoord gezin

Wolfskwint : de geschiedenis van een gestoord gezin

Een pianostemster krijgt een heel ander beeld van de gedwongen opname destijds van haar moeder in een inrichting als ze de dossiers inziet.
Titel
Wolfskwint : de geschiedenis van een gestoord gezin
Auteur
Bibi Dumon Tak
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2013
207 p.
ISBN
9789025300364 (paperback)

Besprekingen

Wolfskwint is het verhaal van een van Nederlands eerste vrouwelijke pianostemmers. Na de dood van haar ouders komt de late twintiger Steffie de waarheid over haar verleden op het spoor. Wat is er gebeurd in haar gezin? Waarom verbleef haar moeder feitelijk in een psychiatrische instelling? Wolfskwint is het ongemakkelijke relaas van een dochter die gaandeweg ontdekt dat ze onomkeerbare vergissing heeft gemaakt en zelf haar leven in handen wil nemen.
Bibi Dumon Tak is een veelbekroond auteur van voornamelijk informatieve boeken (meestal over dieren) voor de jeugd. Eerder schreef ze ook al non-fictie voor volwassenen, maar dit is haar eerste roman voor volwassenen. Hij is op waargebeurde feiten gebaseerd. In een interview met Opium (19.10.2013 op de Nederlandse Radio 1) zegt ze daarover: ‘Het voelde te kil aan om er zuiver non-fictie van te maken’.
Dumon Tak leidt je in een familiegeschiedenis waarin het hoofdpersonage geconfronteerd wordt met onwetendheid…Lees verder
De bekende kinderboekenschrijfster (1964) volgt in haar debuutroman voor volwassenen een jonge pianostemster die tijdens haar werk terugblikt op haar kindertijd. Als jong kind zag ze hoe haar moeder leed onder haar psychische problemen en in een gesticht werd opgenomen, waar ze haar leven lang zou blijven. Na de dood van haar ouders krijgt ze haar moeders dossiers in handen waaruit niet alleen blijkt hoe gruwelijk de behandelingen waren, maar vooral hoe haar vader destijds aanstuurde op gedwongen opname. Ze doorziet nu het loyaliteitsconflict waardoor ze als kind werd verscheurd: ze heeft gekozen voor de ouder die het veiligste leek en zijn wrede spel zelfs meegespeeld. De roman is gebaseerd op een waar verhaal, dat werd geromantiseerd, maar de dossiers en brieven zijn letterlijk overgenomen. Het is een loeiharde vertelling, geschreven in een onderkoelde stijl die nergens larmoyant wordt. Interessant is het weefsel dat de auteur tussen de muzikale en de psychische laag uitspint. Een i…Lees verder

Over Bibi Dumon Tak

Margareta Anna (Bibi) Dumon Tak (Rotterdam, 21 december 1964) is een Nederlandse schrijfster, die voornamelijk non-fictie voor kinderen schrijft. Dumon Tak heeft met haar boeken enkele grote prijzen gewonnen, waaronder in 2018 de prestigieuze, driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

Biografie

Bibi Dumon Tak had twee schildpadden, een poes, een kom met vissen, paarden, een pony en een teckel. Omdat ze altijd zo bezig was met dieren, wilde ze dierenarts worden of anders ornitholoog. Hiervoor had ze al op elfjarige leeftijd een eigen vogelboek geschreven. Haar passie voor dieren kwam later terug in haar boeken. Ook stelde ze zich beschikbaar als lijstduwer voor de Partij voor de Dieren.

Na de middelbare school studeerde Dumon Tak Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. In 2001 verscheen haar eerste boek: Het koeienboek. Dit was het meest informatieve kinderboek van …Lees verder op Wikipedia