Boek
Nederlands
Tegen de achtergrond van het 19e-eeuwse Polen vat een koopman uit Warschau een onmogelijke liefde op voor een aristocratische vrouw.
Titel
De pop / Bolesław Prus ; uit het Pools vertaald, toegelicht en van een nawoord voorzien door Karol Lesman
Auteur
Bolesław Prus
Vertaler
Karol Lesman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Pools
Oorspr. titel
Lalka
Uitgever
Amsterdam: Veen klassiek, 2015
925 p.
ISBN
9789020414523 (paperback)

Besprekingen

De jonkvrouw en de parvenu

ROMAN. De 'beste Poolse roman aller tijden' heeft een nieuwe vertaling gekregen. Het tragische liefdesverhaal De pop schetst een nog steeds fascinerend portret van het fin de siècle in Polen.

De 46-jarige Stanislaw Wokulski is verliefd op de veel jongere Izabela Lecka. Zo verliefd zelfs, dat hij denkt dat hij door waanzin is gegrepen. 'Volgens mij heeft iemand mijn ziel verwisseld', zucht hij. De wanhoop van Wokulski is begrijpelijk: dankzij zijn gezond verstand was hij erin geslaagd tot een van de rijkste kooplui van Warschau uit te groeien. Waarom zet hij zijn succes dan op het spel voor de liefde van een vrouw die niets dan minachting en weerzin voor hem voelt?

De Lecki's zijn van adellijke afkomst, en hoewel ze verarmd zijn - Izabela's vader flirt met een faillissement - houden ze vast aan een strikte sociale hiërarchie. Voor Izabela is Wokulski een boerenpummel, een parvenu, een 'impertinente nouveau riche' die niet eens Engels spreekt. Dokter Szuman noemt het kind bij zijn naam. '(Wokulski) is een koopman', aldus de Joodse arts, 'dus heeft hij geen recht op een jonkvrouw'.

In zijn Geschiedenis van de Poolse literatuur noemt Czeslaw Milosz De pop van …Lees verder

Op zoek naar de Poolse identiteit

Wat voor de Polen een meesterwerk is, kan het nu ook voor het Nederlandstalige publiek worden. De Poolse literatuur is al bijzonder rijk en gevarieerd, daarvan getuigen dichters als Czeslaw Milosz, Wislawa Szymborska en Zbigniew Herbert (de eerste twee zijn Nobelprijswinnaars), en nu krijgen we Boleslaw Prus erbij! Vergelijk hem ...

Wat voor de Polen een meesterwerk is, kan het nu ook voor het Nederlandstalige publiek worden. De Poolse literatuur is al bijzonder rijk en gevarieerd, daarvan getuigen dichters als Czeslaw Milosz, Wislawa Szymborska en Zbigniew Herbert (de eerste twee zijn Nobelprijswinnaars), en nu krijgen we Boleslaw Prus erbij! Vergelijk hem met Flaubert in Frankrijk, Tolstoj in Rusland of Multatuli bij ons, dát niveau. Dat wil zeggen: de auteur van een geraffineerd, realistisch verhaal waarin het sociale klimaat van de negentiende eeuw op de drempel van de twintigste eeuw verweven wordt met een ontroerend en tragisch liefdesverhaal.De pop is een caleidoscopische roman over een tijdsgewricht waarin sociale frustraties, imperialisme, groeiend nationalisme en antisemitisme een grote rol spelen.

De nouveau riche Wokulski wordt verliefd op Izabela, een schoonheid die behoort tot de oude Poolse adel. Hij verzet hemel en aarde om haar hart te veroveren en om Izabela's vader op andere gedachten …Lees verder

De goedmoedige Stanislaw Wokulski is hopeloos verliefd op de aristocratische Izabella. Hij is een koopman uit Warschau die met hard werken en slim zakendoen veel geld heeft verdiend. Zij is een hautaine, verwende jonge vrouw, die vooral bezig is met bals en banketten en al verschillende huwelijkskandidaten heeft afgewezen. Zij kijkt op Wokulski neer. Hoewel hij af en toe momenten van twijfel heeft, probeert hij via haar vader, die bankroet is, hen financieel te helpen, koopt onder andere hun huis. Zij blijft echter hooghartig en met andere mannen flirten. Wokulski gaat naar Parijs, een stad waarin hij vrijheid en geloof in de toekomst ervaart. Toch gaat hij terug naar Warschau en na lang aarzelen denkt Izabella dat een rijke man toch wel interessant kan zijn en zij stemt toe in een huwelijk. Tijdens een treinreis hoort Wokulski een gesprek tussen haar en een van haar aanbidders en gaan zijn ogen open. Hij gaat op de rails liggen, maar wordt gered door een baanwachter die hij ooit geho…Lees verder

Over Bolesław Prus

Bolesław Prus, [bɔ'lεswaf 'prus], pseudoniem voor Aleksander Głowacki (Hrubieszów, 20 augustus 1847 - Warschau, 19 mei 1912) was een Pools schrijver en journalist. Prus wordt wel beschouwd als de eerste grote schrijver van de moderne Poolse literatuur, met een nationale status min of meer vergelijkbaar met die van Multatuli in Nederland.

Leven en werk

Prus werd geboren in een adellijke familie. Hij nam deel aan de januariopstand tegen het keizerlijke Rusland in 1863, hetgeen hem een verwonding opleverde en op een verblijf in de gevangenis kwam te staan. Prus had reeds op jonge leeftijd bijzondere belangstelling voor de exacte wetenschappen en biologie en verdiepte zich ook vanuit een wetenschappelijk oogpunt in diverse sociale problemen. Hij werd een belangrijk vertegenwoordiger van de anti-romantische beweging, die later bekend werd onder de noemer Pools positivisme.

Na een niet voltooide studie aan de Univer…Lees verder op Wikipedia