Boek
Nederlands

Harraga

Boualem Sansal (auteur)
Een alleenstaande vrouwelijke kinderarts in Algiers ondervindt veel moelijkheden van de islamisten, de corruptie en de achterstelling van de vrouw.
Onderwerp
Vrouwen ; Algerije
Titel
Harraga
Auteur
Boualem Sansal 1949-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Harraga
Uitgever
Breda: De Geus, 2007
286 p.
ISBN
9789044508499

Besprekingen

Volgens Boualem Sansal is Harraga een verhaal "overeenkomstig de waarheid [...] dat vertelt over de ellende van een wereld waarin geen geloof meer bestaat en geen waarden meer gelden". Sansal heeft het dan niet over het geloof en de waarden die door aftandse godsdienstinterpretaties of hypocriete staatsideologieën worden verkondigd, maar dat van het geloof in de mens, zoals dat zich sinds de renaissance en de humanistische traditie in de wereld tracht te ontwikkelen. Dat is ook zo in het Algerije van vandaag, waar we een jaar uit het leven van de kinderarts Lamia volgen, die sinds het weggaan van haar jongere broertje Sofiane helemaal alleen het grote ouderlijke huis bewoont. Haar situatie wordt door de omgeving niet bijster gewaardeerd ? " ik schaarde me rechtstreeks onder het ergste gespuis dat er op islamitische bodem rondloopt, dat van vrije en onafhankelijke vrouwen" ? en wordt nog verergerd als ze de zwangere Cherife, een meisje op drift dat zich op aanraden van Sofiane b…Lees verder
Lamia is een alleenstaande kinderarts in Algiers. Haar bestaan wordt moeilijk gemaakt door de islamisten, de corruptie en de achterstelling van de vrouw. Dan staat Cherifa, 16 jaar én zwanger, plotseling voor haar deur. Ze trekt bij Lamia in en vanaf dat moment verandert haar leven. Ze krijgen een soort moeder/dochte relatie. Maar Cherifa loopt regelmatig weg, tot wandhoop van Lamia. De laatste keer keert zij niet meer terug. In een klooster wordt ze opgevangen. Hier wordt haar dochtertje geboren. Kort hierop sterft Cherifa, Lamia zal het kind opvoeden: voor haar een nieuwe bestaansreden. De Algerijnse schrijver (1964) heeft zich knap ingeleefd in de situatie van de vrouw. Haar twijfels, angsten en de spoken die ze ziet zijn treffend verwoord. De vertaling is zeer helder. Een aanrader. Vrij kleine druk.