Boek
Nederlands
Het Huis Harkonnen tracht zijn belangen veilig te stellen. Tweede deel van een trilogie, voorafgaand aan de Duin-boeken van Frank Herbert.
Extra onderwerp
fantasy, Romans
Titel
Huis Harkonnen
Auteur
Brian Herbert Kevin J. Anderson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
House Harkonnen
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2000
582 p.
ISBN
90-290-6807-8

Besprekingen

In dit tweede deel van de voorgeschiedenis van 'Duin' is hertog Leto Atreides na zijn eerste confrontatie met baron Vladimir Harkonnen, de eerzuchtige leider van Huis Harkonnen, als overwinnaar uit de strijd gekomen. Ondanks zijn jeugdige leeftijd en zijn onervarenheid heeft hij door die overwinning veel invloed verkregen in de Landsraad, die samen met de keizer regeert over het bekende universum.

Dit tot ongenoegen van baron Vladimir, die nieuwe plannen smeedt om zijn aartsvijand, Huis Atreides, ten val te brengen. Als heerser over Arrakis, beter bekend als de woestijnplaneet Duin, weet hij zich daarbij verzekerd van onmetelijke rijkdommen. Duin is de enige planeet waar specie geoogst wordt, de zeldzame stof die o.m. ruimtevaart mogelijk maakt. De Vrijmans, de oorspronkelijke bewoners van Duin, nu geleid door de planetoloog Pardot Kynes en zijn zoon Liet, zorgen echter voor meer problemen dan hem lief zijn. Intussen heeft ook keizer Shaddam de nodige problemen. Zijn toekomst a…Lees verder
Dit boek vormt het tweede deel van de trilogie "Voorspel tot Duin" en zet de wordingsgeschiedenis voort van alle figuren en groeperingen die in de zesdelige serie "Duin" functioneren. Kennis van het eerste deel ("Huis Atreides") is wel van belang om volop van dit tweede deel te kunnen genieten. De auteurs weten het niveau van de inmiddels overleden Frank Herbert te evenaren. Intriges, geweldsexplosies, liefdesperikelen, harde trainingen, misverstanden, ontsnappingen en wraakacties wisselen elkaar af. Zoals ook voor de hand ligt, handhaven de auteurs de zwartwittekening die wij ook in "Duin" aantreffen. Dus zijn de leden van het Huis Harkonnen afschuwelijk wreed en de leiders van het Huis Atreides imponerend goed. Evenals de meeste auteurs van fantasie-werelden gaan Herbert en zijn opvolgers uit van een feodaal ingerichte samenleving. Ook zij vinden in de Middeleeuwen hun inspiratiebron. Kennelijk is het niet aantrekkelijk werelden te verzinnen die overwegend democratisch gestructuree…Lees verder

Over Brian Herbert

CC BY 2.0 - Foto van/door Matt Crampton from Sunnyvale, CA, USA

Brian Patrick Herbert (Seattle, 25 juni 1947) is een Amerikaans sciencefictionschrijver.

Hij is de zoon van Frank Herbert, vaak door hemzelf of zijn vader als "zoon één" (number one son) aangesproken. Brian heeft nog een broer Bruce en een halfzuster Penny. Samen vormen ze nu de Herbert Partnership en ze treden geregeld samen in de publiciteit, waarbij de man van Penny als een soort groupmanager werkt. Op hun website staat een aantal korte sciencefictionverhalen in PDF-uitvoering, die de grote Voorspelen en drie vervolgen op Duin min of meer aan elkaar moeten koppelen. Brian trad ook op als adviseur bij de opnames van de remake van Dune door Sci-Fi Channel in 2002 en het vervolg Children of Dune, die vrij snel op dvd verschenen en ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

Brian publiceerde zelf ook al meerdere titels: