Boek
Engels

Libraries

Candida Höfer (auteur), Umberto Eco (inleider)

Libraries

Candida Höfer (auteur), Umberto Eco (inleider)
Fotoboek van bekende, beroemde of opvallende bibliotheken in Europa en Noord-Amerika.
Extra onderwerp
Bibliotheken
Titel
Libraries / Candida Hofer ; introduction by Umberto Eco
Auteur
Candida Höfer
Inleider
Umberto Eco 1932-2016
Taal
Engels
Uitgever
London: Thames & Hudson, 2005
271 p. : ill.
ISBN
0-500-54314-3

Besprekingen

Fotoboek met interieurfoto's in kleur van belangrijke of opvallende bibliotheken in voornamelijk Europa en Noord-Amerika. De Duitse, internationaal befaamde fotografe legde gedurende een aantal jaren deze boekverzamelingen op de gevoelige plaat vast. Opvallend aan deze paginagrote foto's is dat vrijwel nooit bezoekers of personeel te zien zijn; soms zelfs komen niet eens boeken in beeld. De bibliotheken wijken sterk uiteen; interieurs in jubelende barokke pracht, gevuld met leren en perkamenten banden, wisselen af met moderne, strak vormgegeven zakelijkheid. De fotografe publiceerde in 2004 'Hier groeien boeken uit de grond'*, een reeks portretten in woord en beeld van Nederlandse bibliotheken en bibliothecarissen. Het inleidende essay van Emberto Eco is niet speciaal voor dit fotoboek geschreven, maar verscheen al in 1983 en werd in 1988 in het Nederlands gepubliceerd onder de titel 'De bibliotheek'. Zijn pleidooi voor vrije toegang tot informatie is door de opkomst van internet enig…Lees verder

Over Candida Höfer

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer

Candida Höfer (geboren 1944) is een Duits fotografe.

Zij werd opgeleid door Bernd en Hilla Becher. Zij was de dochter van de journalist Werner Höfer, die bekend werd met het vroeger ook in Nederland veel bekeken internationale politieke discussieprogramma op de Zondagmorgen: Frühschoppen. Begonnen als dagbladfotografe was zij een van de eersten (samen met Thomas Ruff) die kleurenfoto’s maakte.

Haar conceptueel werk wordt gekenmerkt door een grote technische perfectie. Höfer concentreerde zich thematisch o.a. op het leven van gastarbeiders en, later, op het interieur van publieke gebouwen die in de jaren '50 en '60 in grote aantallen verrezen in de verwoeste Duitse steden.

Lees verder op Wikipedia