Boek
Nederlands

Dochter van Eva : roman

Carry Slee (auteur)
+1
Dochter van Eva : roman
×
Dochter van Eva : roman Dochter van Eva : roman

Dochter van Eva : roman

Genre:
Tijdens haar middelbare schooltijd gaat een meisje gaat op zoek naar een nieuwe identiteit en bovenal naar een nieuwe moeder in plaats van haar neurotische, excentrieke moeder. Vervolg van 'Moederkruid'.
Titel
Dochter van Eva : roman
Auteur
Carry Slee
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: The House of Books, © 2022
224 p.
Aantekening
Vervolg op Moederkruid
ISBN
9789044364224 (paperback)

Besprekingen

De vertelster in deze ontwikkelingsroman is een meisje dat net haar puberteit heeft bereikt. Haar vader is kleermaker, haar moeder lijdt aan allerlei ingebeelde ziekten en haar oudere zus Els is haar beste vriendin. Het verhaal begint nadat de familie net verhuisd is zonder een spoor na te laten in hun oude buurt; waarmee volgens moeder alle contact moet verbroken worden. Op aanraden van haar psychiater maakt het gezin een reis naar Zwitserland. Vader geeft de financiële bezwaren op als blijkt dat zijn echtgenote alle voedingsmiddelen reeds heeft aangekocht. De reis draait uit op een fiasco, want de bergen beklemmen haar; ze voelt zich permanent bedreigd. Het wordt snel duidelijk dat het huwelijk van de ouders niet veel voorstelt. De vader wordt voortdurend verweten dat hij achter andere vrouwen aanzit en de schuld heeft aan de ziekte van zijn echtgenote.

Het relaas dat de vertelster doet klinkt heel sober: ze observeert en geeft nuchter, zelfs enigszins afstandelijk weer hoe d…Lees verder
Op het punt waar 'Moederkruid'*, de eerste roman van deze succesvolle jeugdboekenschrijfster, gestopt was, pakt dit boek de draad weer op. Het gezin, bestaande uit een onverschillige vader, een neurotische moeder en hun twee dochters, verhuist naar een betere buurt. Moeder wordt ook daar niet gelukkig, terwijl de ik-persoon, de jongste van het gezin, vereenzaamt, ook omdat haar oudere zus naar de middelbare school gaat en zich met alle energie op de studie stort. Pas als zij zelf zover is, gloort er een lichtpuntje in dit sombere meisjesleven. In de leraressen op school droomt zij zich toegewijde moeders voor zichzelf en haar zus. Dit ideé fixe wordt extra gevoed als zij enige tijd bij haar lievelingsdocent in huis komt. Als na jaren haar leven een grote chaos is, ziet ze toch nog plotseling haar dwaling in. Dit vervolg heeft dezelfde naieve, wat afstandelijke toon, die het in 'Moederkruid' zo goed deed. Hier misstaat hij echter, omdat hij niet past bij de psychologische ontwikkeling …Lees verder

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia