Boek
Nederlands

Kilometers cola en knetterende ruzie

Carry Slee (auteur), Dagmar Stam (illustrator)

Kilometers cola en knetterende ruzie

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Na een flinke ruzie met zijn moeder vlucht Boris het huis uit en rijdt door een rood stoplicht. Een verkeersongeluk en een telefoonnummer van een vriendinnetje uit zijn band brengen een ommekeer in zijn leven. Vanaf ca. 11 jaar.
Extra onderwerp
ruzie, muziek
Titel
Kilometers cola en knetterende ruzie
Auteur
Carry Slee
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 1996
108 p.
ISBN
90-269-0113-5

Besprekingen

In dit boek van Carry Slee heeft het hoofdpersonage het niet zo gemakkelijk. Zijn ouders zijn uit elkaar, Boris woont bij zijn moeder, maar hun relatie is niet goed. Er is heel vaak ruzie, er wordt niet naar hem geluisterd, hij durft haar niets te vragen. Broer Tim wordt door moeder helemaal anders behandeld.

Gelukkig voelt Boris zich goed bij zijn vrienden met wie hij samen een bandje heeft. Hij is een goede saxofoonspeler en schrijft mooie liedjes. Ze zoeken een zangeres, en dat valt niet mee: Linda van Lieshout biedt zich aan, maar ze heeft andere bedoelingen. Na haar vertrek blijkt dat Boris en zijn vrienden bestolen zijn. Ook bij de voetbalclub is 150 euro uit de kas verdwenen. Er schijnt een bende aan het werk te zijn. De vrienden willen die zelf oprollen, maar dit verloopt niet zonder gevaar. Kira, die door de bende bestolen werd, wordt gecontacteerd. Dan blijkt dat ze heel goed kan zingen, dat ze zelfs een muziekkamp gevolgd heeft. Boris verneemt dan van Kira dat ze tij…Lees verder
Na de scheiding van zijn ouders, woont Boris met zijn kleine broertje bij zijn moeder. Zijn vader heeft hij sindsdien niet meer gezien. Hij mist hem erg, temeer daar de verhouding met zijn moeder slecht is. Met muziek duwt hij zijn problemen weg. Boris speelt saxofoon en hij schrijft gave liedjes. Een auto-ongeluk brengt hem zijn vader terug. Een vlot geschreven, eigentijds verhaal. Nu en dan wat clichématige uitdrukkingen. Herkenbaar voor aankomende pubers. School, huiswerk, een leuk stel vrienden en vriendinnen. Taal die een wat ouder beeld schept, dan bijv. het samenkomen in een zelfgemaakte hut. De problemen van Boris zijn onbekend voor de band, die uit zijn vrienden bestaat. Emoties zijn duidelijk en zonder sentiment. De relatie met Boris' moeder wordt nog niet hersteld in het verhaal. De tekeningen van Dagmar Stam uit de vorige druk zijn hier weggelaten. Op de huidige omslag een afbeelding van twee bandleden, waarvan de saxofonist er wel erg jong uitziet. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties