Boek
Nederlands

Naar de manege

Catherine Saunders (auteur), David Handley (fotograaf)
+1
Naar de manege
×
Naar de manege Naar de manege
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Met behulp van veel kleurenfoto's volgen we drie meisjes en een jongen, die voor het eerst paardrijles krijgen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Paardensport
Titel
Naar de manege / tekst Catherine Saunders ; foto's David Handley
Auteur
Catherine Saunders
Fotograaf
David Handley
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Riding school
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2003
47 p. : ill.
ISBN
90-209-5241-2 90-774-3101-2

Besprekingen

Paardrijden is iets waar veel kinderen van dromen. Vaak in weerwil van de ouderlijke bezwaren dat het te duur, te moeilijk, te gevaarlijk, kortom niet haalbaar is. Met die haalbaarheid lijkt het nogal mee te vallen als je ziet hoe 6- à 7-jarigen al bij bosjes staan aan te schuiven bij de ponyclubs. Niettemin is de drempel om te leren paardrijden, zowel voor ouders als voor kinderen, toch flink wat hoger dan om pakweg te leren rolschaatsen. Een goed informatief boek kan dan misschien een bruggetje slaan van een verheven wens naar de veel prozaïscher, maar boeiende en verrijkende werkelijkheid.

Naar de manege is geknipt om kinderen warm te maken voor rijlessen. Het is niet in de eerste plaats een boek waar je veel aan hebt als leidraad bij het leren rijden, maar het geeft wel een sfeervol inkijkje in "de fantastische wereld van de paarden".

Je volgt vier kinderen die geïntroduceerd worden in de manege. Wat heb je nodig aan uitrusting? Hoe maak je je paard klaar om …Lees verder
Drie meisjes en een jongen van een jaar of tien maken zich klaar voor een eerste paardrijles. In hoofdstukken ter grootte van een dubbele pagina volgt de lezer stap voor stap de kinderen. Van de kennismaking op de manege, de voorbereiding, het verzorgen van de dieren tot en met de les, het oefenen van disciplines en uiteindelijk de eerste miniwedstrijd. Ook is er aandacht voor de tekening en de kleuren van de paarden, western rijden en het vervangen van hoefijzers. Vele kleurenfoto’s, waaronder vele mooie en (pagina)grote foto’s van de paarden, begeleiden de tekst. Het gebruik van korte alinea’s met eigen kop en verschillende lettertypes en -groottes maakt het boek erg overzichtelijk. Doordat de lezer de hoofdpersonen leert kennen (de namen van de kinderen en dieren worden steeds genoemd) en de tekst in vriendelijke kindertaal staat, kan de jonge lezer zich goed inleven. Voor jonge paarden (en pony)liefhebbers een prachtboek (harde kaft). Met woordenlijst en register. Vooral geschikt …Lees verder