Luisterboek
Nederlands

Cees Nooteboom leest Rituelen

Cees Nooteboom (auteur)
Drie decennia uit het leven van een rijke man, die zich beweegt tussen profane en mystieke rituelen
Onderwerp
Rituelen
Titel
Cees Nooteboom leest Rituelen
Auteur
Cees Nooteboom
Uniforme titel
Rituelen
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: De Bezige Bij, 2008
5 cd's
ISBN
9789023427926

Andere formaten:

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek* uit 1980, voorgelezen door de auteur zelf. Een zeer sterk en overtuigend verhaal over drie decennia uit het leven van Inni Wintrop, handelaar in alles waar geld in zit. Centraal staat de relatie van Inni tot vader en zoon Taads. De eigenzinnige oude Taads, als misantroop de absolute eenzaamheid zoekend die uiteindelijk tot zelfvernietiging leidt, bezorgt Inni het beginkapitaal voor een leven dat boven het middelmatige zal uitgaan. De ontmoeting met de zoon van Taads vindt twintig jaar later plaats. Ook deze zoon, aanhanger van het taoïsme, verafschuwt het aardse en is uit op zelfvernietiging. De rituelen van de heilige mis, de oosterse mystieke rituelen en daarnaast de profane rituelen bij de geldhandel vormen het wisselend decor van Inni's leven en bepalen ook zijn reflectie op het leven. 'Rituelen' werd bekroond met de F. Bordewijkprijs 1981 en de Amerikaanse Pegasusprijs 1982, en werd in 1989 verfilmd door Herbert Curiël.

Over Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis Johannes Jacobus Maria (Cees, spreek uit als "sees") Nooteboom (Den Haag, 31 juli 1933) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen.

Levensloop

De Hagenaar Nooteboom werd op school vaak als 'lastpak' weggestuurd, en zou op niet minder dan vier middelbare scholen hebben schoolgegaan. Na de dood van zijn vader bij het bombardement op het Bezuidenhout in 1945 werd hij door zijn stiefvader op kostscholen gestuurd: een franciscaner klooster in Venray en het Augustinianum in Eindhoven, maar hij maakte zijn middelbare school af aan een avondgymnasium te Utrecht.

Hij begon met werken in 1951 bij een bank in Hilversum, maar zwierf vanaf 1953 door Europa, nadat hij was afgekeurd voor zijn dienstplicht in het leger omdat hij 'te mager' zou zijn. Tijdens zijn reis schreef hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip en de anderen. In Parijs leerde hij Philip Mec…Lees verder op Wikipedia