Boek
Nederlands

De verliefde gevangene : tropische verhalen

Cees Nooteboom (auteur)
+1
De verliefde gevangene : tropische verhalen
×
De verliefde gevangene : tropische verhalen De verliefde gevangene : tropische verhalen

De verliefde gevangene : tropische verhalen

Titel
De verliefde gevangene : tropische verhalen
Auteur
Cees Nooteboom
Taal
Nederlands
Editie
Herz. ed.
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1996
94 p.
ISBN
90-295-3144-4 9789029531443 (hardback)

Besprekingen

Vroege bundel van Nooteboom met verhalen die bijna alle spelen in een tropische omgeving. De meeste verhalen zijn verhalen in de oerbetekenis: vertellingen over gebeurtenissen waarbij de historische betrouwbaarheid er minder toe doet dan het boeiende gegeven op zichzelf. Nooteboom weet steeds weer figuren te schilderen die een zijn met de romantische omgeving waarin hij ze plaatst. De paradijselijke, exotische oorden, het reizen, de liefde, het onvervulde of onvervulbare verlangen: het zijn allemaal romantische motieven die zo kenmerkend zijn voor het werk van de schrijver. Opvallend in enkele verhalen is de aanwezigheid van geweld, wat tot extra spanning leidt. Nooteboom schrijft in een soepele, vloeiende stijl. Heruitgave (zonder toegevoegde informatie) in de reeks 'De Winnaars' met bekroond Nederlandstalig proza uit heden en verleden. Gebonden, vrij kleine, maar ruim gezette druk.

Over Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis Johannes Jacobus Maria (Cees, spreek uit als "sees") Nooteboom (Den Haag, 31 juli 1933) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen.

Levensloop

De Hagenaar Nooteboom werd op school vaak als 'lastpak' weggestuurd, en zou op niet minder dan vier middelbare scholen hebben schoolgegaan. Na de dood van zijn vader bij het bombardement op het Bezuidenhout in 1945 werd hij door zijn stiefvader op kostscholen gestuurd: een franciscaner klooster in Venray en het Augustinianum in Eindhoven, maar hij maakte zijn middelbare school af aan een avondgymnasium te Utrecht.

Hij begon met werken in 1951 bij een bank in Hilversum, maar zwierf vanaf 1953 door Europa, nadat hij was afgekeurd voor zijn dienstplicht in het leger omdat hij 'te mager' zou zijn. Tijdens zijn reis schreef hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip en de anderen. In Parijs leerde hij Philip Mec…Lees verder op Wikipedia