Boek
Nederlands

Een lied van schijn en wezen

Cees Nooteboom (auteur)

Een lied van schijn en wezen

Genre:
Novelle over de problemen van het schrijverschap.
Extra onderwerp
Historische literatuur
Titel
Een lied van schijn en wezen
Auteur
Cees Nooteboom
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1981
92 p.
ISBN
90-295-3263-7

Andere talen:

Besprekingen

In deze opvallend sierlijke novelle wordt een spel gespeeld met de fictie, het basiselement van de romankunst. De hoofdpersoon, een Nederlandse schrijver, ziet in zijn verbeelding via enkele attributen zijn romanfiguren ontstaan, bouwt ze uit tot karakters met onderlinge relaties en plaatst ze in een ruimte (Sofia, Rome) en een tijd (1879). Tot zover bevindt de lezer zich op vertrouwd terrein. Vervolgens echter blijkt dat de schrijver zich niet meer kan losmaken van zijn creatie, dat hij zelf 'romanfiguur' wordt en zelfs een rol gaat spelen in de gedachtenwereld van een der hoofdpersonen. Deze geraffineerd geschreven novelle, die eigenlijk over 'de tijd' handelt, vereist enige intellectuele inspanning, maar vormt tevens een waar esthetisch genoegen. Paperback; normale druk.

Over Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis Johannes Jacobus Maria (Cees, spreek uit als "sees") Nooteboom (Den Haag, 31 juli 1933) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen.

Levensloop

De Hagenaar Nooteboom werd op school vaak als 'lastpak' weggestuurd, en zou op niet minder dan vier middelbare scholen hebben schoolgegaan. Na de dood van zijn vader bij het bombardement op het Bezuidenhout in 1945 werd hij door zijn stiefvader op kostscholen gestuurd: een franciscaner klooster in Venray en het Augustinianum in Eindhoven, maar hij maakte zijn middelbare school af aan een avondgymnasium te Utrecht.

Hij begon met werken in 1951 bij een bank in Hilversum, maar zwierf vanaf 1953 door Europa, nadat hij was afgekeurd voor zijn dienstplicht in het leger omdat hij 'te mager' zou zijn. Tijdens zijn reis schreef hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip en de anderen. In Parijs leerde hij Philip Mec…Lees verder op Wikipedia