Boek
Meertalig

De bloemen van het kwaad

Charles Baudelaire (auteur), Petrus Hoosemans (vertaler)
Gedichten van de Franse dichter (1821-1867) met vertaling.
Titel
De bloemen van het kwaad / Charles Baudelaire ; [vert.] Petrus Hoosemans
Auteur
Charles Baudelaire
Vertaler
Petrus Hoosemans
Taal
Meertalig
Parallele titel
Les fleurs du mal
Uitgever
Groningen: Historische Uitgeverij, 2004
191 p.
Aantekening
Franse naast Nederlandse tekst
ISBN
90-6554-253-1

Besprekingen

Gelukkig! Waren in de 'Tweede, gereinigde druk' de oorspronkelijke teksten weggelaten, in de eerste druk wel aanwezig, sinds de derde druk prijken de Franse originelen, verkleind rechts van de Nederlandse vertaling, weer in volle glorie. Twintig jaar heeft de vertaler gewerkt aan een adequate weergave van Baudelaires machtige bouwwerk en dat is hem ten volle gelukt, al blijft Hoosemans wel schaven en bijstellen. Het totaalbeeld verandert er overigens nauwelijks door. Wat onverminderd blijft staan is de prachtige, vloeiende ritmiek van de vertaling, die de symbolistische esthetica van Baudelaire (1821-1867) volledig tot haar recht laat komen. En, dat mag ook wel eens vermeld worden, in zijn 'Verantwoording' en 'Ten overvloede', bericht vanuit het Reviaanse Woudsend, betoont taalkunstenaar Hoosemans zich ook nog eens een fijnzinnig, spiritueel prozaïst. Verzorgde uitgave op royaal formaat (18 x 24,5 cm.).

Over Charles Baudelaire

Charles Pierre Baudelaire (Parijs, 9 april 1821 – aldaar, 31 augustus 1867) was een Frans dichter en kunstcriticus. Zijn bekendste dichtbundel is Les Fleurs du mal.

Biografie

Baudelaire werd geboren als zoon van Joseph-François Baudelaire (1759-1827), een uitgetreden priester en een ontwikkeld man, die warmliep voor de ideeën van de Verlichting en een liefhebber was van schilderkunst. Hij overleed toen Charles vijf jaar oud was. Zijn moeder Caroline was vierendertig jaar jonger dan zijn vader. Toen Baudelaire zeven was hertrouwde zijn moeder met een bataljonscommandant, generaal Jacques Aupick (1789-1871). Al snel groeide er wederzijds onbegrip tussen stiefvader en stiefzoon. In 1836 werd Charles ingeschreven in het Parijse Lycée Louis-le-Grand, waar hij in 1839, om een kleinigheid tijdens de filosofieles vanaf werd gestuurd. Daarna ging hij het leven leiden van een bohemien met talrijke vriendinnen, en stak zich diep in …Lees verder op Wikipedia