Boek
Nederlands

De gedeelde hemel : een vertelling

Christa Wolf (auteur), Gerrit Bussink (vertaler)
+1
De gedeelde hemel : een vertelling
×
De gedeelde hemel : een vertelling De gedeelde hemel : een vertelling

De gedeelde hemel : een vertelling

Genre:
Een studente die begin jaren zestig in Oost-Berlijn woont, staat voor de keuze tussen het socialistische collectief of de liefde voor haar naar het westen uitgeweken vriend.
Titel
De gedeelde hemel : een vertelling
Auteur
Christa Wolf
Vertaler
Gerrit Bussink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der geteilte Himmel
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2012
237 p.
ISBN
9789461641281 (paperback)

Besprekingen

In retrospectief vertelde liefdesgeschiedenis die speelt in de DDR in de beginjaren ’60. Hoofdpersonen zijn een studente die in Oost-Berlijn woont en haar naar het westen uitgeweken vriend. Zij laat de politieke keuze voor het socialistische collectief prevaleren boven de liefde. Een destijds zeer veel gelezen en vertaald werk, dat als een van de belangrijkste literaire producten uit de DDR-tijd geldt en ondanks de vrij genuanceerde weergave van de politieke realiteit in de DDR mocht verschijnen. Als roman wat gedateerd heeft dit boek nu vooral waarde als literair-historisch document. Kleine druk.

Over Christa Wolf

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door SpreeTom

Christa Wolf (Landsberg an der Warthe, 18 maart 1929 – Berlijn, 1 december 2011) was een Duitse schrijfster uit de voormalige DDR.

Levensloop

Christa Wolf werd geboren in wat heden ten dage het Poolse Gorzów Wielkopolski is; zij was de dochter van een handelaar. In 1945 vluchtte ze voor het Russische leger naar Mecklenburg. In 1949 ging ze germanistiek studeren te Jena en Leipzig. Reeds nadat ze de middelbare school verlaten had, werd ze lid van de SED. Zij werkte tussen 1953 en 1959 voor de Deutscher Schriftstellerverband en vervolgens op de redactie van het tijdschrift Neue Deutsche Literatur. Haar eerste publicatie in 1961, Moskauer Novelle, ging grotendeels onopgemerkt voorbij; desondanks werd zij in 1962 onafhankelijk schrijfster. Zij huwde met Gerhard Wolf en publiceerde met haar man een aantal filmscripts en bloemlezingen, waaronder Till Eulenspiegel. In 1963 publiceerde ze haar vertelling Der getei…Lees verder op Wikipedia