Een Grieks meisje, geboren in 1938, wordt in een door oorlog geteisterd land door haar ouders opgevoed tot de ideale communiste. Ze verlangt naar de vrijheid om haar eigen keuzes te maken en probeert zich aan het keurslijf van haar opvoeding te ontworstelen.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Niki
Auteur
Christos Chomenidis 1966-
Vertaler
Hero Hokwerda
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Modern Grieks (vanaf 1453)
Oorspr. titel
Νίκή
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2023
412 p.
ISBN
9789044652192 (paperback)

Besprekingen

'Niki' van Christos Chomenidis is een familieverhaal van epische proporties -Forrest Gump in het woelige Griekenland

Christos Chomenidis wekt de roerige Griekse geschiedenis van de 20ste eeuw tot leven in een fascinerend familie-epos, dat nu vertaald is. Zijn drang om volledig te zijn zit het verhaal soms in de weg.

Sommige grote daden hebben het in zich de geschiedenis te veranderen, ook al worden ze met dezelfde onnadenkendheid gedaan als bijvoorbeeld het oversteken van een straat of het drukken op een lichtknopje voordat je de badkamer betreedt. Zo zal de arme stalknecht Yoryis geen idee hebben gehad welk stempel hij op de Griekse geschiedenis drukte op het moment dat hij zijn toekomstige vrouw bij haar bewakers wegroofde en haar in een grot verstopte.

Hoe was de Duitse bezetting in Griekenland afgelopen als hij dat niet had gedaan? En hoe groot was de invloed van de Communistische Partij in Europa geweest als die roof was mislukt en de twee nooit kinderen hadden gekregen?

Niki, de gelauwerde roman van Christos Chomenidis (1966), vertelt het levensverhaal van zijn moeder. Chomenidis groeide op te midden van een familie vol grootouders, ooms en tantes die hem om de haverklap verhalen vertelden over hun avontuurlijke levens. Die levens, zo ontdekte hij later, vielen vaak nauw sa…Lees verder

Recensie Niki -Ook dit is Grieks verleden

Christos Chomenidis wekt de roerige Griekse geschiedenis van de 20ste eeuw tot leven in een fascinerend familie-epos. Zijn drang om volledig te zijn zit het verhaal soms in de weg.

Sommige grote daden hebben het in zich de geschiedenis te veranderen, ook al worden ze met dezelfde onnadenkendheid gedaan als bijvoorbeeld het oversteken van een straat of het indrukken van een lichtknopje voordat je de badkamer betreedt. Zo zal de arme stalknecht Yoryis geen idee hebben gehad welk stempel hij op de Griekse geschiedenis drukte op het moment dat hij zijn toekomstige vrouw bij haar bewakers wegroofde en haar verstopte in een grot.

Hoe was de Duitse bezetting in Griekenland afgelopen als hij dat niet had gedaan? En hoe groot was de invloed van de Communistische Partij in Europa geweest als die roof was mislukt en de twee nooit kinderen hadden gekregen?

Niki, de gelauwerde roman van Christos Chomenidis (1966), is het levensverhaal van zijn moeder. Chomenidis groeide op te midden van een familie vol grootouders, ooms en tantes die hem om de haverklap verhalen vertelden over hun avontuurlijke levens. Die levens, zo ontdekte hij later, vielen vaak nauw same…Lees verder

Een roman gebaseerd op historische feiten over een modeldochter die zich ontwikkelt tot een onafhankelijke vrouw, afgezet tegen de geschiedenis van Griekenland in de 20e eeuw. Het leven van Niki (1938), dochter van een vooraanstaande Griekse communist, ligt voor haar eerste verjaardag al overhoop. Haar ouders zijn gearresteerd en samen met haar moeder wordt ze verbannen naar verschillende eilanden. Ze groeit op in Athene ten tijde van de Italiaanse en Duitse invasie, de Duitse bezetting en de burgeroorlog die daarop volgt, en moet daarna nog jaren met haar ouders onderduiken. Niki’s dogmatische ouders willen haar opvoeden als ideale communiste in plaats van als gewoon meisje, wat ten koste gaat van haar levensvreugde. Lukt het haar uit het keurslijf los te breken? Realistisch, vloeiend en met veel oog voor historisch detail geschreven. Geschikt voor de meer literaire lezer. Christos Chomenidis (1966) is een Griekse romanschrijver. Hij studeerde rechten aan de universiteit van Athene…Lees verder