Een oude vrouw in Buenos Aires is ervan overtuigd dat haar dochter niet door zelfmoord, maar door een misdrijf om het leven kwam. Zijzelf kan echter geen nader onderzoek doen daar ze aan een ernstige vorm van parkinson lijdt.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Elena weet
Auteur
Claudia Piñeiro
Vertaler
Mariolein Sabarte Belacortu
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Elena sabe
Uitgever
Amersfoort: Meridiaan uitgevers, 2022
152 p.
ISBN
9789493169890 (paperback)

Besprekingen

Wat gebeurde er met Elena's dochter?

De Argentijnse Claudia Piñeiro speelt geraffineerd met de verwachtingen van de lezer en zet je aan het denken in deze roman over een oudere vrouw die een bijzondere tocht maakt.

In sommige boeken volgen de gebeurtenissen elkaar snel op, in andere verstrijkt de tijd langzaam. In Elena weet gebeurt het allebei: de roman gaat voortdurend heen en weer tussen een heden dat tergend langzaam verteld wordt en een heleboel flashbacks die het verhaal vaart geven.

We volgen een oudere vrouw, Elena, op een uiterst moeizame reis, die begint aan de rand van Buenos Aires en zou moeten eindigen in het centrum van die enorme stad.

Elena heeft de ziekte van Parkinson. Ze kan alleen lopen als ze net daarvoor een pil heeft geslikt, maar de werking ervan is kort, dus kan ze de reis - een stukje lopen, daarna de trein, vervolgens metro en tot slot een taxi - alleen volbrengen als ze de pillen precies doseert. Ook loopt ze sterk voorovergebogen, waardoor ze, als ze iemand op straat tegenkomt, alleen de onderste helft van die persoon ziet.

Zodra de eerste pil begint te werken en ze haar eerste stap kan zetten, wordt die stap minutieus, in slow motion, beschre…Lees verder

Een psychologische roman over leven met de ziekte van Parkinson en een intieme, maar pijnlijke moeder-dochterrelatie. Elena heeft parkinson. Haar dagindeling en schaarse activiteiten hangen daardoor volledig af van de momenten dat ze haar medicijnen inneemt – haar ledematen werken dan een paar uur mee en uit ervaring weet ze precies hoeveel tijd ze heeft en wat haar actieradius is. Isabel woont aan de andere kant van de stad en hoewel de reis daarnaartoe een schier onmogelijke opgave is, móet Elena Isabel opzoeken. Zij namelijk is de enige die kan aantonen dat Elena’s dochter Rita geen zelfmoord heeft gepleegd. ‘Elena weet’ is in een talige stijl geschreven, waarbij de lezer opgesloten zit in het lichaam en de wereld van Elena en de schrijfster geraffineerd speelt met heden en verleden. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Claudia Piñeiro (1960, Buenos Aires) is romanschrijver, toneelschrijver en scriptschrijver. Ze publiceerde negen romans die met meerdere nationale en i…Lees verder