Boek
Nederlands
Bundel overpeinzingen, geschreven tussen 1999 en 2015, over uiteenlopende onderwerpen die vaak iets te maken hebben met de stad of de omgeving van Triëst.
Titel
Momentopnamen
Auteur
Claudio Magris
Vertaler
Linda Pennings
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Istantanee
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
141 p.
ISBN
9789403150000 (hardback)

Besprekingen

Slenterend door het leven

Voor wie benieuwd is naar een heel andere kant van de vaak niet zo eenvoudig te lezen Claudio Magris (80): in het prachtige Momentopnamen zijn een aantal van zijn lichtvoetige krantenstukken uit de Corriere della Sera gebundeld.

Deze Momentopnamen voelen niet als lange zware reizen maar als wandelingen waarbij Magris je slenterend vertelt over mensen, dingen en situaties die hem zijn bijgebleven. Momenten die het waard waren om voor te stoppen en vast te leggen. En dit laatste kan de Italiaan Claudio Magris als geen ander.

Hij verwoordt zijn scherpe waarnemingen elegant en glashelder, vaak met humor en ironie. Soms lijken het korte novellen, compleet met subtiele pointe die nieuw licht werpt of aanzet tot nadenken.

Magris zou Magris niet zijn als het nergens over de Europese geschiedenis zou gaan. Zo opent de bundel met een vrouwenbeeld - het zegevierende Italië - met op haar schouders de verslagen Habsburgse dubbelkoppige adelaar. De momentopname zoomt echter meteen naar de voet van het beeld waar een groepje duiven een bizar necrofiel ritueel uitvoert op een dode vrouwtjesduif, met een nog verontrustender einde: 'Eén duif treuzelt en blijft staan, wantrouwig rondkijkend met een …Lees verder

Het Wilde Westen van het hart

Of het nu gaat om chique diners of om het gedrag van mensen op het strand: de elegante pen van Claudio Magris maakt er meesterlijke snapshots van.

Als filosoof denkt Claudio Magris na over de dingen. Als schrijver weet hij zijn gedachten op een elegante manier te verwoorden. De afgelopen twintig jaar publiceerde de Italiaanse auteur, die onlangs tachtig is geworden, talloze stukken in de Corriere della Sera. Een selectie daaruit verschijnt nu in het Nederlands onder de titel Momentopnamen. Deze achtenveertig snapshots vertrekken van een anekdote, een krantenartikel, een beeld of een willekeurige scène uit het dagelijks leven. Ze zijn bijeengesprokkeld in Boedapest, New York, Stockholm, Berlijn en Istanbul, Noorwegen, Canada en Indië, maar meestal is Magris in zijn geboortestad Triëst te vinden, op het kruispunt tussen Oost en West en tussen Noord en Zuid.

Zijn favoriete stek is het steenstrand van Barcola, bij voorkeur in de zomer, 'het ware seizoen van het leven'. De auteur is er geregeld getuige van interessante vormen van menselijke interactie. Meisjes worden er weleens lastiggevallen door vervelend…Lees verder

Momentopnamen

Eerste zin. In het stadspark van Triëst, aan de voet van een vrouwenbeeld dat een halfnaakt Italië voorstelt met een dubbelkoppige adelaar op haar schouders – symbool van het Habsburgse Oostenrijk, in de Eerste Wereldoorlog neergehaald en een soort kostelijk wildbraad geworden voor in de pan, – ligt een dode vrouwtjesduif.

Het was twintiger Flo Windey die een tijd terug beweerde dat een goede Instagrampost vergelijkbaar is met een kunstwerk creëren. Daar moest ik kwaad om lachen, want dat soort naïeve uitspraken getuigt van een tergende dwaasheid. Voor straf mag Windey Momentopnamen van Claudio Magris overschrijven. De Italiaanse romancier en essayist – lees zeker zijn verbluffende novelle U begrijpt dus – toont in deze filosofische bundel aan hoe meerlagig een observatie kan zijn, hoeveel schoonheid er in taal verborgen zit en hoe het menselijk bestaan tegelijk een tragedie en een komedie kan zijn.

Korte snapshots zijn het telkens, doorweven met erudiete bedenkingen en melancholische bespiegelingen die de waan van de dag een hak zetten. Zo schrijft Magris in ‘Alles goed’ ontroerend over een ontmoeting met een vluchteling, die hem simpelweg naar zijn welzijn vraagt. Of hij fantaseert een leven bij de grafsteen van een boreling die amper een dag mocht bestaan.Lees verder

Claudio Magris (1939) schreef romans, toneelstukken, novellen en essays en is ook als politicus actief geweest. Hij ontving zowel in Italië als in het buitenland belangrijke prijzen. Een aantal van zijn werken is ook in het Nederlands vertaald. Zijn schrijverschap is er een van betrokkenheid bij Europa, diversiteit en solidariteit. 'Momentopnamen' is een vertaling van 'Instantanee' (2016), een bundel van beschouwende stukjes, die het midden houden tussen column en essay. Ze stammen uit de periode 1999-2015. Veel van de stukken hebben een aanleiding die te maken heeft met de stad of omgeving van Triëst, de geboorte- en woonplaats van de auteur. Het is een bijzonder, karakteristiek stukje Italië, dicht tegen Slovenië aan. De columns beginnen vaak met een observatie, die tot nadere overpeinzingen leidt, soms luchthartig, andere keren wat diepzinniger, meestal prettig leesbaar. Er is niet één overheersend thema dat de bundel karakteriseert (of het zou een vage nostalgie moeten zijn). Dat …Lees verder

Slenterend door het leven

Selectie van Claudio Magris' lichtvoetige krantenstukken uit de Corriere della Sera.

In 'Momentopnamen' kunnen Nederlandse lezers kennismaken met een heel andere kant van Claudio Magris (80) een erudiet schrijver die over het algemeen niet zo eenvoudig te lezen is. Dit prachtige bundeltje bevat een selectie van zijn korte, lichtvoetige krantenstukken, tussen 1999 en 2016 verschenen in de Corriere della Sera.

Deze 'Momentopnamen' voelen niet als lange zware reizen maar als wandelingen waarbij Magris je slenterend vertelt over mensen, dingen, en situaties die hem zijn bijgebleven. Momenten die het waard waren om voor te stoppen en vast te leggen. En dit laatste kan Magris als geen ander. Hij verwoordt zijn scherpe waarnemingen elegant en glashelder, vaak met humor en ironie. Soms lijken het korte novellen, compleet met subtiele pointe die nieuw licht werpt of aanzet tot nadenken.

Magris zou Magris niet zijn als het nergens over de Europese geschiedenis zou gaan. Zo opent de bundel met een vrouwenbeeld - het zegevierende Italië - met op haar schoude…Lees verder

Over Claudio Magris

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dontworry

Claudio Magris (Triëst, 10 april 1939) is een Italiaans schrijver. Tot zijn oeuvre behoren romans, toneelstukken, novellen en essays. Sinds 1978 is hij hoogleraar moderne Duitse literatuur aan de Universiteit van Triëst.

Hij studeerde af als germanist aan de Universiteit van Turijn. Van 1994 tot 1996 zetelde hij in de Italiaanse senaat, de Senato della Repubblica. Hij werd in Triëst verkozen met een eigen lijst lista Magris. Hij zetelt in meerdere Europese academies. Hij is essayist en columnist voor de Corriere della Sera.

In 1987 won hij met Donau de Premio Bagutta. In 1997 ontving hij de Premio Strega voor Microcosmi. In 2001 was hij de laureaat van de Erasmusprijs en de Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung, in 2004 ontving hij de Premios Príncipe de Asturias, in 2005 volgde de Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur. In 2009 ontving hij de Vredesprijs van de Duitse Boek…Lees verder op Wikipedia