De ondergrondse spoorweg : roman

De ondergrondse spoorweg : roman
Andere formaten:
Besprekingen
Een trein met iets te veel haltes
"Als je dit land echt wil leren kennen, zeg ik altijd, moet je het spoor nemen. Kijk naar buiten terwijl jullie erdoorheen denderen, en je zult het ware gezicht van Amerika zien." Aan het woord is een stationschef van de ondergrondse spoorweg uit de nieuwste roman van Colson Whitehead. Hé, vraag je je dan af, hoe kun je iets zien wanneer je trein onder de grond rijdt?
Colson Whiteheads De ondergrondse spoorweg speelt in de zuidelijke staat Geor-gia, aan het begin van de 19de eeuw. Cora is een jonge slavin die op een plantage woont waar eigenaar Terrance met harde hand regeert. Fysieke en psychische terreur zijn aan de orde van de dag. Wanneer Cora eens tussenbeide komt wanneer een bediende slaag krijgt omdat hij een wijnvlek heeft gemaakt op het hemd van zijn eigenaar, krijgt ze op haar beurt ook van de rotting. De maat is vol, besluit ze, en ze gaat in op het voorstel van lotgenoot Caesar om samen de biezen te pakken.
Cae…Lees verder
Nu al klassiek
Niet dat het proza in zijn jongste roman muisgrijs kleurt, verre van. Slaven verdubbelen hun inspanningen 'als in een woeste golf'; een gezicht is als 'een knoest die (…) opbolde uit een korte, zweterige boomstam'. Verder lees je zinnen als deze: 'De slaven gingen opzij (voor de blanken, red.), berekenend welke afstand de juiste mate van angst en respect uitdrukte.' Hieruit spreekt distantie en die is er ook in een roman die zoveel gruwelen bevat dat tranen overbodig zijn. Het hoofdpersonage, Cora, de slavin die een plantage in Georgia ontvlucht, is bovendien te uitgeput voor emotioneel vertoon. Het is met kleine, stille zinnen dat Whitehead de lezer overrompelt. Zo schrijft hij over de getraumatiseerde, vrijgekomen slaven: 'De plantage leefde in hen.'
Vanaf het moment dat Cora voor het eerst op het perron staat, weet je dat dit niet de reis wordt die je verwacht. Het treinidee werkt en laat Whitehead toe om zijn personage door …Lees verder
Het Beloofde Land ben je zelf
Hoe groots is Amerika nu echt? Tot 3 november bespreken we iedere week een Great American Novel. Tot slot: De ondergrondse spoorweg.
Van alle idealen waarop de Amerikaanse republiek gefundeerd is, is gelijkheid misschien het meest problematisch geweest. Spanningen rond ongelijkheid laaien in de VS steeds weer op, ook afgelopen zomer weer, en zullen de presidentsverkiezingen van komende dinsdag deels bepalen.
Vorig jaar in 'Buitenhof' merkte romanschrijver Colson Whitehead op dat hij bij raciale gelijkheid eerder veranderingen zag dan vooruitgang. Structureel racisme is een probleem dat, ondanks activisme en beloften, steeds in andere gedaanten terugkeert, omdat er altijd mensen zijn die voordeel hebben bij een oneerlijke verdeling van rechten en kansen. Op de vraag waarom zijn succesvolste romans zich in het verleden afspelen, antwoordde hij: "Als je het hebt over ras in 1850 tijdens de slavernij, of ten tijde van de burgerrechtenbeweging, dan heb je het ook over ras in onze tijd."
Dat wil hij voelbaar maken met De ondergrondse spoorweg (2016). Deze roman speelt zich af tijdens de slavernij, maar h…Lees verder