Boek
Nederlands

Laat de aarde draaien

Colum McCann (auteur), Frans Van der Wiel (vertaler)
In de ochtend van 7 augustus 1974 loopt een koorddanser op honderden meters hoogte tussen de twee torens van het WTC in New York.
Titel
Laat de aarde draaien
Auteur
Colum McCann
Vertaler
Frans Van der Wiel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Let the great world spin
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2010
413 p.
ISBN
9789061699170 (paperback)

Besprekingen

Dansen op het slappe koord



Laat de aarde draaien opent op zeven augustus 1974 met de spectaculaire en illegale opvoering van de Franse koorddanser Philippe Petit tussen de toppen van de Twin Towers, 110 verdiepingen boven de grond. Het gaat om een haast surrealistische, historische gebeurtenis die de populariteit van de pas gebouwde WTC-torens stevig aanzwengelde. Paul Auster schreef er eerder al over in zijn bundel The Red Notebook (1995), suggererend dat Petit met sierlijke hand zijn naam schreef tussen de twee torens. Toen de torens op 11.09.2001 tegen de vlakte gingen, gaf die heroïsche en kunstzinnige opvoering van Petit voor heel wat mensen (en Colum McCann in het bijzonder) een soort tegengewicht voor het zinloze geweld van 9/11. Vandaar McCanns keuze voor de openingsscène, terwijl op de grond het publiek met verstomming toekijkt en de verschillende hoofdpersonages in naar elkaar groeiende verhaallijnen hun weg zoeken op deze draaiende aardkluit. Lees verder
In 1974 wandelde de Franse koorddanser Philip Petit over een koord dat hij had gespannen tussen de Twin Towers. Dat historische gegeven vormt het uitgangspunt voor deze kaleidoscopische roman, waarin diverse inwoners van New York tijdens die gebeurtenis met hun eigen sores bezig zijn: een zelfbenoemde Ierse priester die de prostituees in zijn buurt probeert te helpen, een rijke vrouw die rouwt om de dood van haar zoon in Vietnam, haar man die als rechter de verloedering van New York meemaakt (en die de strafzaak tegen de koorddanser zal gaan voorzitten), een paar Californische telefoon-hackers die de verrichtingen van Petit volgen, en de prostituees die over hun levensgeschiedenis nadenken. Een zeer boeiende en veelzijdige roman waarvan de meeste verhaallijnen door hun levendigheid ruimschoots overtuigen, uitstekend geschreven en met een rauwe maar warme ondertoon die niet zou doen vermoeden dat de auteur geboren is in Dublin (hij woont dan ook al jarenlang in New York). Bekroond met …Lees verder

Over Colum McCann

CC BY 2.5 - Foto van/door David Shankbone

Colum McCann (Dublin, 28 februari 1965) is een Iers fictieschrijver. Hij schreef meerdere boeken, waaronder Het verre licht, Let The Great World Spin (winnaar van de International IMPAC Dublin Literary Award) en Trans-Atlantisch. McCann doceert creatief schijven aan Hunter College, deel van City University of New York.

Bibliografie

  • 2013 - Trans-Atlantisch
  • 2009 - Laat de aarde draaien (ISBN 9789061699170)
  • 2007 - Zoli (ISBN 9789061697978)
  • 2004 - Danser (ISBN 9789076168227)
  • 2004 - Alles in dit land (ISBN 9789076168135)
  • 2004 - Vissen in de nachtzwarte rivier
  • 2003 - Het verre licht (ISBN 9789076168029)
  • 1996 - Zanghonden

Externe link

  • Officiële website
  • Colum McCann. Officiële Faculty Profil. European Graduate School
Lees verder op Wikipedia