Boek
Nederlands

Dagboek van een vreemdeling in Parijs

Curzio Malaparte (auteur), Jan Van der Haar (vertaler)
Dagboek van de schrijver (1898-1957) over zijn verblijf in Parijs in 1947.
Extra onderwerp
AUT, De Morgen, Boeken, NRC, boeken
Titel
Dagboek van een vreemdeling in Parijs / Curzio Malaparte ; vert. en van een nawoord voorzien door Jan van der Haar
Auteur
Curzio Malaparte
Vertaler
Jan Van der Haar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Diario di uno straniero a Parigi
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2014
304 p. : ill.
ISBN
9789029589543 (paperback)

Besprekingen

In dit dagboek, het verhaal van een stuk van het leven van de auteur (zoon van een Italiaanse moeder en een Duitse vader, 1898-1957), zet de schrijver ervaringen van zijn eerste verblijf in Parijs in 1947 af tegen observaties bij zijn terugkeer na de oorlog. Het zijn beschrijvingen van zijn sociale leven in literaire en elite-kringen, historische en literaire vergelijkingen tussen volkeren en schrijvers met thema’s als collaboratie, verzet, oorlog, vrijheid, houding t.o.v. vreemdelingen van de Fransen die hem als collaborateur zien vanwege zijn Italiaanse nationaliteit. Hij lardeert dit met natuurbeschrijvingen en anekdotes (Mussolini, bal bij een Joodse graaf) waaruit zijn onafhankelijke geest en vrijheidsdrang moet blijken. Vrijheid, maar met een zweem van opportunisme! Anekdotes en natuurbeschrijvingen leveren fraai proza op. Verder is het dagboek moeilijk te volgen voor wie niet over een grote culturele bagage beschikt en kennis van de Europese geschiedenis en literatuur. Voorzie…Lees verder

Over Curzio Malaparte

Curzio Malaparte, pseudoniem van Kurt Erich Suckert (Prato (Toscane), 9 juni 1898 - Rome, 19 juli 1957) was een Italiaanse schrijver en oorlogscorrespondent.

Leven

Malapartes vader was Duits, zijn moeder kwam uit Milaan. Zijn vader was naar Italië gekomen om er een textielfabriek op te zetten.

In de jaren twintig sympatiseerde Malaparte met Benito Mussolini en nam in 1922 deel aan diens mars op Rome. In de jaren dertig echter kwam hij vanwege zijn kritische opstelling herhaaldelijk in aanvaring met het regime van Mussolini en werd meermaals gevangen gezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij als oorlogsverslaggever en gold hij evenzeer als controversieel. Na de oorlog week hij korte tijd uit naar Parijs. In de jaren vijftig stelde hij zich positief op ten aanzien van het opkomend communisme in China, waar hij ook naartoe reisde. Hij overleed in 1957 aan longkanker, 59 jaar oud.

WerkLees verder op Wikipedia

Suggesties